Krantenartikel in Maastricht Aktueel over boekpresentatie Nederland, wo ai ni in Maastricht op zo. 24 feb. 2013

Lulu Wang houdt van Nederland maar vooral van Maastricht, in Maastricht Aktueel
Geplaatst op 25 February 2013

Tags: boeken, burgemeester Onno Hoes, China, Lulu Wang, selexyz Dominicanen

Op een winterse zondagmiddag waren heel wat fans en liefhebbers afgekomen op de presentatie van Lulu Wang’s humoristische novelle Nederland, wo ai ni (‘Nederland, ik houd van jou’) bij boekhandel Selexyz Dominicanen.
Eerder verscheen het boek al als interactieve app., maar nu is het ook met medewerking van Uitgeverij Boekenplan Maastricht verkrijgbaar als “echt” leesboek. Het boek speelt in Maastricht, de stad waar de schrijfster haar eerste twaalf jaar in Nederland doorbracht.

maastrichtboekpre

In afwachting van de komst van Burgemeester Onno Hoes vertelde Lulu ons enige anekdotes over haar eerste maanden in Maastricht. Zo vertelde ze hoe blij ze was dat op een zondagmorgen de huisbel ging en ze eindelijk eens bezoek kreeg. Het bleken twee Jehova getuigen te zijn die zoveel tijd voor haar hadden en zelfs aangaven de komende zondag terug te komen met boekjes in de Chinese taal.

Verbaasd was ze toen ze zag hoeveel tijd baasjes spenderen aan het uitlaten van de hond en hoe vrij Nederland was. Hier hoefde je je niet te verantwoorden tegenover familie, vrienden en collega’s als je bijvoorbeeld homo was, een (nieuwe) wereld ging voor haar open.

Inmiddels was ook Burgemeester Onno Hoes gearriveerd en kon het programma starten met een optreden van sopraan en half-finalist van ´Holland´s got talent 2011´ Xiaolan Ji ,waarna er een openhartig gesprek plaatsvond tussen Lulu en onze burgervader.
In een zeer ontspannen en humoristische sfeer werd er heen en weer gesproken over de verschillen tussen China en Nederland, waarbij veel aandacht was voor de stad Maastricht.

maastrichtboekpremetburge

Lulu vond het een hele eer dat de Burgemeester positief had gereageerd op haar uitnodiging om deze presentatie samen met haar te verzorgen. “In China zou dit nooit van zijn leven kunnen, dat een Burgemeester tijd vrij maakt voor een gesprek met een eenvoudige schrijfster”

Burgemeester Hoes vertelde over zijn ervaringen in China en Lulu liet van haar kant weten hoe ze moest wennen aan de leefgewoontes van de Nederlander. “Als je in China zegt dat je morgen gaat verhuizen staan er op de volgende dag tientallen vrienden en familieleden paraat om je te helpen, maar hier moet je expliciet vragen of ze daadwerkelijk willen komen helpen met verhuizen.”

Wat Lulu zeer opvalt in Nederland is, dat ondanks de crisis het volk zo vrijgevig is ten faveure van het goede doel. “Voor een verjaardagscadeau geeft men hier een bosje bloemen van een paar euro, maar gelijktijdig wordt makkelijk 25 tot 50 euro gegeven voor het goede doel, das zo mooi”, aldus de goedlachse schrijfster.

Lulu probeerde meerdere malen, tot groot vermaak van het publiek, Burgemeester Hoes te overreden om te zorgen dat de NS meer treinen en op een later tijdstip dan nu het geval is de laatste trein richting Amsterdam/Den Haag te laten vertrekken, want als ze nu op bezoek komt in Maastricht moet ze alweer zo vroeg ‘s avonds vertrekken anders is ze te laat voor de laatste intercity. De reactie van onze burgervader zorgde voor nog meer plezier zowel bij Lulu als bij het publiek “Jij moet gewoon weer in Maastricht komen wonen, dan hoef je je over die late treinen geen zorgen meer te maken”.

Xiaolan Ji

Na dit gesprek zong Xiaolan Ji een prachtige tweetalige versie van Andrea Bocelli’s Con te Partirò (Time to say Goodbye) hetgeen haar een ovationeel applaus opleverde. Na dit muzikale intermezzo was het voor Lulu tijd om haar boek te signeren. Veel vrienden en bekenden van Lulu waren naar de boekhandel gekomen en de ene begroeting was nog hartelijker dan de andere. Voor iedere bezoeker nam Lulu de tijd en van een van haar grootste fans ontving ze een aantal prachtige tekeningen.
Nederland, wo ai ni (‘Nederland, ik houd van jou’) :

maastrichtboekprexiaolan

In 1986 kwam de jonge vrouw Qiangwei van China naar Nederland om Chinees te doceren aan een Maastrichtse hogeschool. Een vliegreis van tien uur bracht haar niet alleen van de ene wereld naar de andere, maar ook van het ene tijdperk naar het andere. Het hoofd bieden aan cultuurshocks was een dagtaak voor Qiangwei. Aan de hand van hilarische misverstanden en subtiele verwonderingen schetst dit boekje een Chinese kijk op Nederlandse gewoonten en gebruiken.

Lulu Wang (1960) is geboren in Beijing en kwam op 25-jarige leeftijd naar Nederland. Ze debuteerde in 1997 met de roman Het Lelietheater, die een enorm succes werd. Hiervoor kreeg ze het Gouden Ezelsoor en werd bekroond met de Nonino Internationale Prijs voor Literatuur. Hierna verschenen acht andere succesvolle boeken. In totaal zijn er wereldwijd meer dan 1,3 miljoen exemplaren van verkocht. Nederland, wo ai ni is haar tiende boek en haar bedoeling is om dit boek binnenkort zowel in het Engels als in het Chinees uit te brengen.

Hans van Eijsden
[Show picture list]

– Het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE) te koop zowel in Lulu´s webshop als in alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels.

– Als u het boek in Lulu´s webshop koopt, signeert Lulu niet alleen het boek voor jou maar ze schrijft erin ook een persoonlijke boodschap voor jou of voor degene aan wie je het boek cadeau doet(Collector´s item). ze zet in het boek een Chinese stempel, waarop staat: ´Als je tevreden bent, word je in één keer klaar!´

<<< << Bestel het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE).

Download hier de Androidversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).

Download hier de Appleversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).