Aad Metz over het design van de App ‘Nederland, wo ai ni’, ‘Nederland, ik houd van jou’ van Lulu Wang.

Hoe kwamen jullie met elkaar in contact?
 
“Lulu was bezig de rechten van haar boeken in eigen beheer te krijgen en was van plan deze uit te brengen in ePub-vorm. Als grafisch vormgever ben ik gespecialiseerd in Adobe InDesign, een grafisch opmaakprogramma en heb hierover ook diverse boeken geschreven. Vorig jaar heb ik een verhaal geschreven, in een app-vorm, hoe je ePubs moet maken vanuit InDesign. Dat sloot goed aan op de wensen van Lulu; haar romans zijn uitermate geschikt voor ePub.”
Aad, deze laatste zin heb ik opnieuw geformuleerd, is dit OK?
 
Dat was waar zij ook behoefte aan had?
“Tijdens onze eerste ontmoeting werd mij al direct duidelijk dat zij meer wilde dan alleen tekst. Zij wilde een interactief boek maken. Nu heeft InDesign, naast ePub, ook de mogelijkheid om digitale magazines te maken. Weliswaar is het boek van Lulu geen tijdschrift, maar heeft wel alle interactieve mogelijkheden die vanuit InDesign kunnen worden gemaakt. Ik heb haar daarom voorgesteld om die richting op te gaan denken. In eerste instantie had zij mij gevraagd omdat zij van plan was InDesign zich eigen te maken en van mij dan les zou krijgen. Ik gaf haar aan dat ik dat met alle liefde wilde doen, maar dat InDesign een redelijk complex programma is, zeker voor iemand die niet grafisch geschoold is. Ik heb haar daarom aangeboden dat voor haar te doen. Dit is op zich geen dagelijks werk voor mij, aangezien ik eigenlijk alleen doceer en boeken schrijf. Maar het leek mij een leuke opdracht en er was, wat mij betreft, direct een klik met Lulu.
 
Ik heb haar vervolgens, globaal, laten zien wat de mogelijkheden zijn die InDesign biedt op het gebiedt van interactiviteit. Vervolgens heb ik haar gevraagd om een storyboard te maken, waarin zij zou aangeven hoe haar boek er uit moest komen te zien. Zo concreet heeft zij het nooit op papier gezet, maar door veel telefonisch contact en emailwisselingen zijn we tot een concept gekomen. Toen zij eenmaal doorhad wat er allemaal mogelijk was, stelde ze af en toe dingen voor om toe te voegen aan haar boek-app. Het meeste heb ik kunnen realiseren.”
 
Heb je haar ook advies gegeven op het punt van leesbaarheid?
“Aangezien ik ook lesgeef op de Hogeschool Utrecht, faculteit Journalistiek en het grafisch lyceum Utrecht als docent grafisch vormgeven, was ik al druk bezig met het onderwijzen van tijdschriften, voor bijvoorbeeld een iPad. Daar bespreek ik ook de typografie/leesbaarheid en navigatie. Deze onderdelen heb ik ook kunnen gebruiken bij de boek-app van Lulu. Ik heb haar in die onderdelen geadviseerd, het geheel vormgegeven binnen InDesign en het boek met haar gedeeld, zodat zij de ontwikkelingen ook zag op har eigen iPad. Op deze wijze hebben wij het boek steeds meer verfijnd.
 
Een aantal zaken zijn – nog – niet te realiseren via InDesign. Ik heb haar dat aangegeven en verteld hoe en wie dat wel zou kunnen realiseren.
=====================================================================

Aad Metz begon ongeveer 20 jaar geleden als grafisch vormgever als docent grafische applicaties. Sinds ruim 10 jaar is hij freelancer. Hij leidt het bedrijf metz ‘opleidingen & trainingen’.
Daarnaast recenseert hij digitale tijdschriften: http://www.digitale-tijdschrift-recensies.nl
Zie verder: http://www.metz-opleidingen.nl/index/InDesign.html
 

Walter van Teeffelen
 
Fotograaf: Theo Benschop