Koud en warm door elkaar

Onderwerpen

– Heeft de Chinese arts van TCM gelijk? Leidt het drinken van koud water tot vetzucht? (zie deze pagina)
Verhaal over de Nederlandse eetgewoonten en over de verschillen erin tussen oost en west, die je in de loop der jaren zijn opgevallen

Weet je waar Qianwei zich over verbaasde toen ze net naar Nederland kwam? Men dronk hier koud water bij het eten. En, men at, na een sissend gebakken biefstuk, een flinke portie Dame Blanche.

Chinezen menen dat koud voedsel slecht voor de maag is, en al helemaal erg als je warm en koud door elkaar eet. Een arts van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCM) schreef rond 2009 in zijn blog: ‘Als je water koud drinkt, kan de maag het niet goed verwerken. Het wordt dan als vocht in het lichaam opgeslagen. Met vetzucht als gevolg.’

Vraag: De woorden van de arts van TCM klinken niet bepaald als muziek in onze oren, maar zouden ze een kern van waarheid bevatten?

Antwoord: Of de bewering van de Chinese arts kant of wal raakt? Sorry voor mijn directheid, maar mijn eerste reactie was: onzin is de wereld nog niet uit. Dit neemt niet weg dat ik bereid ben hierover na te denken. Ik vermoed… (Je kunt je antwoord kwijt in onderstaand formulier – noot van de auteur.)

 
Foto 151: Altaar ter viering van het Nieuwjaar volgens de maankalender, thuis bij een Chinese familie in Indonesië. De Chinese voorouders eten hun voedsel ook koud op.
Fotograaf: Rits de Koningh.