Qiangwei’s antwoord op ‘Wie heeft bij wie “er warm of koud van krijgen” afgekeken’/Wat hebben tulpen ons geleerd?/Verhaal over iets Nederlands dat opgebloeid is in de vreemden

Ik weet het ook niet, maar…

Zie hieronder een paar passages uit de Infosheet, XL Festival 2012 in Dronten. Met andere woorden, waar iets vandaan komt is niet belangrijk. Het voornaamste is wat wij ermee doen. Daarbij komt nog, de wereld staat onder invloed van de wind, het water, de draaiende bewegingen van de aardbol, het internationaal verkeer, de communicatiemiddelen enzovoorts. Er zijn, vooral nu, weinig dingen die statisch op één plek blijven, denkt Qiangwei.

Vraag: Nadat je onderstaand stuk hebt gelezen, zou je Qiangwei willen vertellen over iets wat van Nederland afkomstig was, dat later tot bloei is gekomen in het buitenland?

Antwoord: Voorbeelden genoeg. Hier is er één… (Je kunt je antwoord kwijt in onderstaand formulier – noot van de auteur.)

***

Thema 2012 – Kunsttulp*

De Tulp kwam oorspronkelijk uit Kazachstan en Xinjiang (Noordwest China). Aziatische nomadische Turken ontdekten de tulpen in tuinen in Iran. In Turkije werd het vervolgens een populaire voorjaarsbloeier, het symbool van leven en vruchtbaarheid. In 1562 kwam de tulp via Antwerpen voor het eerst Europa binnen. Rond 1593 verschenen de eerste exemplaren in Nederland. De tulp werd ook in Nederland al snel erg geliefd. In de 17e eeuw (1630 – 1637) ontstond een bizarre tulpenrage: plotseling werden tulpenbollen speculatieve handelswaar. De gekte dreef de prijzen op tot exorbitante hoogte, zelfs tot de bol letterlijk zijn gewicht in goud waard was.

In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Ook werd er gespeculeerd in opties op tulpen, die op dat moment nog in de grond zaten. De Tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste speculatiegolf in de wereldgeschiedenis.

In februari 1637 zakte de bollenmarkt even plotseling in als zij ontstaan was; veel bollenspeculanten bleven berooid achter. Gedurende de Tulpenmanie ontstond ook het fenomeen ‘Tulpentekeningen’. Een tulpentekening is een tekening van een enkelvoudige tulp, meestal uitgevoerd in aquarel, soms ook als gouache of combinaties van deze waterafdunbare verftechnieken op papier. Kunstschilders, zoals Nicolaes van Verendael, werden er beroemd mee. Mede door het fenomeen van de tulpentekeningen is de tulp uitgegroeid tot het huidige nationale symbool van Nederland…

We volgen de Tulp vanuit het oosten naar het westen, van China naar Nederland. We zoeken onderweg naar verschillen, naar overeenkomsten, naar samenspel, naar vermenging en naar de perfecte symbiose. Deze zoektocht brengt ons langs de beeldende kunsten, muziek, theater, dans en literatuur maar ook in eten en drinken en aankleding van het festivalterrein is de zoektocht terug te zien.

XL Festival 2012

*De tekst is op twee plaatsen taalkundig aangepast – noot van de auteur.

***

Dank voor je verhaal! Zo hebben wij weer iets van elkaar geleerd!
 
Foto 306 B: 2012. Chinezen kwamen op werkbezoek (je kunt het ook een studiereis noemen, dunkt Qiangwei) bij Nederlandse tuinders.
 
Fotograaf: Li Wei.