Qiangwei’s uitleg van de derde uitdrukking in de rij/Verhaal/anekdote over een spreekwoordelijke rijke en machtige man in de Nederlandse geschiedenis

Hij is zo rijk dat hij op kan bieden tegen een land werd vroeger af en toe letterlijk bedoeld. Je hebt zeker van hetTerracottaleger gehoord. Maar weet je dat de keizer die dat leger liet bouwen de bastaardzoon was van een rijke zakenman? Althans, zo staat het in veel geschiedenisboeken. Die zakenman was zo vermogend dat hij het hele hof van het land Qin had omgekocht. Hierdoor kon hij de vrouw die hij zelf zwanger had gemaakt laten promoveren tot keizerin van dat land. Dit leidde tot de kroning van zijn zoon, die geen druppel blauw bloed had. Toen de jongen groot werd, versloeg hij alle zes landen die om de hoogste macht streden en richtte het Rijk in het Midden op. Daarom heette hij ook Qinshi Huangdi – de eerste keizer van China.

Vraag: Heeft Nederland vroeger ook zo’n rijke en machtige zakenman gekend?

Antwoord: Nou… (Je kunt je antwoord kwijt in onderstaand formulier – noot van de auteur.)

Dank voor je verhaal! Geen wonder dat het gezegde luidt: Geld kan een molen laten draaien. Zonder wind of andere energiebron, wel te verstaan.

 
Foto 302: 2008, Xi’an. Stille getuigen van de afgelopen 2300 jaar. Weliswaar is hun tijd grotendeels ondergronds doorgebracht.
Fotograaf: Freddy Jans.