Qiangwei’s verklaring van de benaming ‘uiensoep’

Vraag: Een van de volgende beweringen is Qiangwei’s verklaring waarom uiensoep geen kaas- en broodsoep heet. Welk zou het zijn, volgens jou?

1. De soep bevat weliswaar meer kaas en brood dan wat anders, maar de uiensmaak is dominant.

2. Toen de soep ontstond, jaren geleden, was het hoofdbestanddeel inderdaad ui, gegarneerd met een stukje brood en gesmolten kaas. Tegenwoordig kan men zich veroorloven de hoofd- en bijzaak om te draaien. Een kwestie van welvaart.

3. Na een tijdje ontdekte men dat als je veel uien eet, je aan de lopende band winden moet laten. Dit is ook Qiangwei bekend, want uien tongqi – drijven het gifgas uit je darmen. Goed voor de spijsvertering, maar niet bepaald rozengeur en maneschijn voor de omgeving. Daarom verwerkt men vandaag de dag minder uien en meer kaas en brood in de soep.

4. Het recept schrijft meer uien dan kaas en brood voor, maar als de soep eenmaal klaar is, zijn de uien door de bereiding geslonken, terwijl het brood en de kaas uitzetten en bovenop drijven.

Antwoord: Geen alledaagse verklaringen, vind ik. Enfin, ik denk nummer… (Je kunt je antwoord kwijt in onderstaand formulier – noot van de auteur.)

 
Foto: 1987, Lulu maakte voor het eerst een Nederlands verjaarsfeestje mee. De jarige job – de mooie jonge vrouw naast haar – had Lulu Nederlands leren lezen en schrijven.