Chinese spreuk over man-vrouwrelatie, 2

Als een man een minnares heeft, klopt hij zich op de borst: kijk hoe goed hij geboerd heeft.
 
Als een vrouw een minnaar er op na houdt, vindt ze dat ze boter op haar hoofd heeft.
 
Toelichting:
 
Sinds de economische bloei in China, hebben sommigen binnen een korte tijd een vermogen opgebouwd. Een aantal mannen onder hen neemt, al dan niet onder water, een of meerdere bijvrouwen. Het is voor sommigen zelfs een statussymbool geworden dat ze met hun liefje naar een feestje/receptie/diner gaan. Als een vrouw een minnaar onderhoudt, daarentegen, kijkt niemand tegen haar op.
 
Ook te begrijpen, aangezien China duizenden jaar lang een feodaal systeem gekend heeft, dat o.a. gekenmerkt was door het concubinesysteem. Met de Chinese keizers als de koplopers. Volgens de overleveringen drieduizend concubines voor één mannetje. Misschien een van de redenen waarom het merendeel van de ruim tweehonderd keizers die China geteld heeft hun veertigste niet gehaald heeft? Oververmoeid. Zo keizer zo onderdaan. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het historisch verschijnsel concubinesyteem.
 
Geen geschiedenis kan voorbijgaan zonder sporen achter te laten. Hoe langer de geschiedenis, hoe meer cultureel erfgoed. Een zegen en tevens een ballast. Een heidens werk om de nuttige elementen uit deze beschaving te ziften en afscheid te nemen van de verjaarde dingen. Maar dat is de enige manier om een eigentijdse autoweg in te slaan met een opgeruimde kofferbak.
 
Vandaag kreeg ik een privébericht van een FB-vriend. Hij vroeg mij of Chinezen een ziel hebben. Want iemand met een ziel zou zin voor gelijkheid, respect en begrip hebben, aldus hem.
 
Ik antwoordde: Geen idee, beste… Wie bepaalt wie een ziel heeft en wie niet? Jij misschien? Ik hoop van je te leren over de wijze van bepalen*.
 
Een Joods gezegde luidt: ‘Red je één mens, red je de hele wereld’. Volgens mij zijn wij als mensen met elkaar verbonden. Als één mens geen ziel heeft, heeft niemand een ziel. Anders is er geen hoop meer voor een betere wereld.
 
Want wij kunnen mensen zonder ziel niet inspireren om naar een hoger spirtueel niveau te streven. De enige manier om van onze wereld een betere plaats te maken zou dan betekenen: die zielloze bevolkingsgroepen van de aardbol wegvagen. Een gedachtengang die niet onbekend in onze oren klinkt als wij denken aan een bepaalde historische periode die nog vers in ons geheugen ligt.
 
Terugkomend op de vraag van de FB-vriend, hoe kun je praten over gelijkheid, begrip en respect als je je medemensen verdeelt in twee kampen: de zielige en de zielloze?
 
Fotograaf: Amy, Lulu’s visagiste tijdens opnames van de TV-serie China voor beginners, Canvas.
*Taalkundig aangepast – noot van Lulu.