CRTV Magazine doet verslag over Lulu’s lezing in Jacobikerk op 6 juni 2013, tekst in het Nederlands

lezing-lulu-wang-6

Klik hier voor bron tekst

WEST EN OOST ZIJN NET YING EN YANG
2013/06/20 · door Chinees&Culinair · in CRTV, Cultuur. ·
Lulu Wang gaf donderdag 6 juni een lezing over de overeenkomsten tussen Nederland en China. Maar overeenkomsten tussen een westers land als Nederland en een Oosters land als China, zijn die er wel? Namens CRTV was ik bij de lezing aanwezig, lees hier de impressie in het Engels.

Hoewel Lulu het benoemen van de overeenkomsten een uitdaging vond, kon ze enkele interessant, actuele overeenkomsten noemen tussen China en Nederland. Zo wilde haar moeder bij een bezoek aan China niet buitenhuis eten, maar zelf het eten klaarmaken, want dan wist ze wat er in zat. Later hoorde ze dat er in China rattenvlees als varkensvlees verwerkt werd en dat komt overeen met dat er in Nederland paardenvlees als rundvlees verkocht werd. Andere overeenkomsten zijn dat beide landen graaiculturen zijn en last hebben van de bankcrisis. Commercie wordt als een god beschouwd en als je het melkschandaal en de plofkip vergelijkt, weet je dat beide landen er last van hebben.

Lulu Wang geeft ook aan dat overeenkomsten erg subtiel zijn. Op het gebied van zaken doen, vind een Chinees zakendoen met een Westerling moeilijk en andersom, want hun denkwijze is anders. Beide zijn wel voorzichtig, maar op een andere manier. Nederlanders willen alles in een contract hebben staan, terwijl Chinezen eerst een vertrouwensband willen opbouwen.

Maar wat Lulu Wang ook wil benadrukken is dat Oost en West elkaar aanvullen, ze zijn zo gemaakt dat de zwakke punten van het Oosten terugkomen in de sterke punten van het Westen en andersom. Vaak zit er alleen een tijdsverschil tussen. China ziet bijvoorbeeld nog niet de ernst van de smogprobleem in, terwijl ze in London eind achttiende eeuw ook nog niet doorhadden. Andersom waren er drieduizend jaar geleden twee minderhedengroepen in China die met elkaar vechten en elkaar uitmoorden. Het doet haar denken aan de problemen die Nederland met de multiculturele samenleving heeft, zoals Wilders dat aankaart. Ze weet dat dit goed komt, want die situatie in China was veel erger en is ook goed gekomen.

Sinds kort schrijft Lulu columns voor een Chinese krant die om de twee weken verschijnt en een oplage heeft van 670.000 exemplaren. Het is voor haar een uitdaging, want ze schrijft voor het eerst in het Chinees. Ook is het voor haar aftasten of dat wat ze schrijft interessant is voor de Chinese bevolking. Ze schrijft over de Nederlandse cultuur, want de Chinezen zijn wel nieuwsgierig naar hoe Nederlanders dingen doen. Zo heeft ze geschreven over Ruud Lubbers die het nieuws had gehaald toen hij in de billen kneep van een collega bij de VN. Chinezen vinden het knap dat dit nieuws openbaar gemaakt kan worden in Nederland. Het laat meteen zien dat de afstand tussen leider en burger kleiner is dan in China.

Het was een interessante lezing waarin zowel overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en China worden aangekaart. Je merkte op dat er veel vragen en interesse was vanuit het publiek. Aan het eind kon het publiek met elkaar discussiëren over verschillende vragen, zoals ‘Is er een verband tussen cultuurverschillen en verschillen in levensbeschouwingen?’ en ‘Wat kan het Westen van de Chinezen leren en andersom?’. Ik miste wel meer informatie over de overeenkomsten in denkwijzen tussen Chinezen en Nederlanders, maar ook in vergelijking tot de Chinese Nederlanders, zoals Lulu zelf. Want hoe denkt de Chinese gemeenschap die in Nederland woont over beide landen? Dit is misschien een leuk onderwerp voor een volgende lezing.

Deze lezing werd mede mogelijk gemaakt door Venera de Oro. Het is de eerste lezing die ze hebben georganiseerd en ze willen met het organiseren van lezingen de overeenkomsten van verschillende geloven en levensbeschouwingen aan bod laten komen, zodat mensen andere mensen beter leren kennen en meer begrip voor elkaar hebben.

<<< << Bestel Nederland, wo ai ni (NL), €12,50 (Nederland, wo ai ni betekent in ‘Nederland, ik houd van jou’)

<<< << Bestel Regenland, wo ai ni (BE), €12,50 (Nederland, wo ai ni heet in België ‘Regenland, ik houd van jou‘)

>>> >> Download de Androidversie van de book app, €7,99

>>> >> Download de Appleversie van de book app, €7,99

>>> >> Download Windows 8 book app Nederland, wo ai ni (NL), compatibel met alle vormen van computers met Windows 8, zomeraanbieding €2,99
>>> >> Download Regenland, wo ai ni (BE) , compatibel met alle vormen van computers met Windows 8, zomeraanbieding €2,99