Gesprek aan zee, gedicht Lulu Wang


Strand: Zou je niet weg willen gaan? Kunnen wij niet bij elkaar blijven?
Golf: Ik ga niet weg, lieverd. De helft van mij is naar je hart gesijpeld en kan nooit meer weg.
Strand: Kan de andere helft ook in mij komen?
Golf: Dat kan ik niet zelf bepalen. Ik moet met de zee meestromen.
Strand: Ik weet dat de zee die je naar mij gestuurd heeft je mee terug wil nemen. Maar zou je je er niet uit alle macht van los kunnen maken?
Golf: Waar vind ik de grens tussen mij en de golf achter mij? Zelfs de diepblauwe zee vloeit over naar de hemelsblauwe lucht. Hoe kan men de ene golf van de andere en de zee van de hemel scheiden? Vertel mij, mijn schat, wat vind je leuk aan mij?
Strand: Je alles. Je warmbloedigheid, hartstochtelijke ruigheid, fijngevoelige tederheid en je frisse adem, die een beetje zilt ruikt en die mijn poriën wijdopen streelt om er zacht maar onverzetbaar in door te dringen.
Golf: Ze zijn allen door de zee aan mij geschonken. Zonder zijn drijfkracht kan ik me niet eens bewegen. Hoe kan ik dan passie voor je opbrengen? Zonder toevoer van vers water hoe kan mijn adem nog fris zijn?

Strand: Dat zou ik ook niet kunnen weten. Ik wil alleen een duidelijk antwoord, wil je bij mij blijven, ja of nee?
Golf: Als je mij laat gaan, kan ik energie aan de zee ontlenen en bij tijd en wijle in topvorm terugkomen, met de aantrekkingskracht die jou zo aanspreekt.
Strand: Dan ben je niet meer hetzelfde. Ik wil je hebben zoals nu.
Golf: Voel je mij niet in je? Althans de helft van mij is reeds een deel van jou geworden. Zodra de zee de rest van mij met zich meevoert, kan ik aan de golf achter mij vertellen wat je fijn vindt. Zo kunnen wij tezamen jou gelukkiger maken dan ooit tevoren. Geweldig toch?
Strand: Al met al ga je dus weg?
Golf: Wacht op mij. Hoewel ik bij mijn terugkeer niet precies hetzelfde ben als nu, maar zolang ik de band met de zee behoud, is mijn kracht onuitputtelijk. Ik kan telkens terugkomen om je te beminnen, levenslang.

Strand: Zolang de zee niet is uitgedroogd en de rotsen niet zijn gesmolten, zal ik hier op je liggen wachten.
Golf: Het tij keert. Ik moet echt weg.
Strand: Mijn lief, vergeet het niet, al zou de zee uitdrogen, al zouden de rotsen smelten, zou ik nog op je wachten. Tegen de tijd dat je samen met de overleden zee in de hemel komt en naar beneden kijkt, zou je geen strand meer ontwaren maar een woestijn. Als je echter mijn zandkorrels zou kunnen ruiken, zou je merken dat ze je zilte geur dragen. Dat is onze gezamenlijke herinnering.

Golf: Wanneer de zee uitdroogt en de rotsen smelten, kan ik nog in regen veranderen. Al is het maar eens per jaar en per keer een paar druppels, zal ik alsnog op je vallen en je met liefdeselixer besprenkelen. Bovendien, ik kan te allen tijde de gedaante van onvermoeibare wind aannemen. In het ochtendgloren en de avondschemer zal ik hartstochtelijk loeiend, melodieus neuriënd, ruig oprukkend en liefkozend waaiend bij je langskomen en je op ontelbaar veel manieren, vaarten en krachten naar de zevende hemel vervoeren.
Strand: Dan zal ik je liefde golvend, kronkelend, ronddwarrelend, hoogvliegend en aardverschuivend beantwoorden.

***

Golf: Ik ben teruggekomen.
Strand: Ik ben je hier liggen wachten.

Bestel een gesigneerd exemplaar van Lulu’s nieuwe dichtbundel Lentelokroep, € 22,95


海边情话

沙滩:你能别走吗?咱俩好好过日子
海浪:我没走,一半都留在你心里,再也回不去了
沙滩:那另一半也流入我心中,不行吗?
海浪:命中注定,身不由己
沙滩:我知道送你来的大海要把你带回去,可你能否使劲全身解数挣脱他,留在我这儿?
海浪:从何处下手?浪接浪,海连天,浑然一体,怎么切断这千丝万缕的联系?告诉我,你喜欢我什么?
沙滩:你的一切,你的热情奔放,狂野不羁,温柔体贴,细致入微,你新鲜的呼吸,带着咸味,乘着风儿,吹拂着我的周身
海浪:这些都是大海给的,离开了他,我失去动力,还怎么热情狂野体贴入微,不能流动,一潭死水怎能透着新鲜?

沙滩:我不管那么多,你就说留不留下吧?
海浪:只有让我走,我才能借大海之力,以你喜欢的模样回来
沙滩:可那已经不是完整的你, 我就要你现在的样子
海浪:你没觉得我的一半已和你融为一体?虽然我的另一半被大海带走, 可我能告诉后浪你的喜好,我们怎样才能合力使你更幸福,多好的事!
沙滩:说来道去,你还是要走呗?
海浪:等我回来,尽管那时不完全是如今的我,但只要大海在,我就中气十足,精力旺盛,以我的方式不断回来,爱你一生一世

沙滩:只要海没枯,石没烂, 我就守在此,等你到地老天荒
海浪:回潮了,我得走了
沙滩:我的爱人,你记住,即便海枯了,石烂了,我也守在这里,你归天后从上面看到我时,我恐已变成沙漠,饥渴干枯如此,我的“漠”字还有三点水,恒久怀念你我之间的不解之缘

海浪:海枯了, 石烂了,我还能化成雨,哪怕一年一度,一滴半滴,也要降给你,滋润你,纪念我们永恒的爱恋,我还能化成风,曙光中,暮色里,呼啸着,低吟着,狂热地,温柔地,用你以往喜欢的方式,爱你,疼你,陪伴你
沙滩:到时我将跌宕起伏地,含情脉脉地,飞沙走石地,婉转歌喉地,天摇地动地,回应你的风情万种

海浪: 我来了
沙滩:我还在