Lezers´reactie op Book App Nederland, wo ai ni, d.d. 24 dec. 2012

Klik hier om de Androidversie van de book app aan te schaffen (€7,99).

Klik hier om de Appleversie van de book app aan te schaffen (€7,99).

Ik gebruik de app op een mobiele telefoon en je gaf in een eerdere mail al aan dat dat niet ideaal is qua lezen. Klopt helemaal, maar toch werkt het best goed. Ik kom echter ook problemen tegen, die misschien te wijten zijn aan het feit dat mijn smartphone niet de modernste is, en nog draait op Android versie 2.3.6. Recentere updates kan ik helaas niet installeren; blijkbaar is dat geblokkeerd. Ik heb een Samsung Galaxy S Plus. Misschien kom je onderstaande zaken helemaal niet tegen als je de app op een tablet gebruikt maar ik denk ik meld ’t toch maar even :-)

De problemen die ik tegenkwam zijn de volgende:

De klassieke leeservaring modus

Mijn toestel schakelt het scherm normaal gesproken uit na ongeveer een minuut gebruikt te zijn. Door een korte druk op de aan/uit toets kan ik het toestel weer uit de standby modus halen. Bij de klassieke leeservaring van de app kan ik dit niet meer nadat ik de app afgesloten heb. De telefoon crasht dan compleet, en het enige wat ik nog kan doen is het toestel helemaal uit en weer aanzetten.
In de andere modi zit er een menuutje aan de rechterkant om naar een andere modus over te schakelen. De klassieke leeservaring modus heeft dit niet. Wellicht bewust gedaan? Volgens mij is de klassieke leeservaring modus in feite een soort e-book versie, klopt dat?

kleurrijke leeservaring modus

Het lijkt erop dat er in deze modus een menu zit, omdat ik rechtsboven in het scherm een figuurtje zie staan. Dit staat ook in de interactieve modus en dan komt er een menu tevoorschijn als ik het aanraak. In de kleurrijke leeservaring modus zie ik hetzelfde figuurtje maar als ik het aanraak gebeurt er niets.
Nadat ik de app in deze modus heb afgesloten, kan ik de app niet meer opnieuw opstarten als ik later verder wil lezen. Het enige wat me dan rest is het toestel helemaal uit en weer opnieuw aanzetten. Dan werkt de app weer.

Interactieve modus

Deze modus werkt voor zover ik kan beoordelen nagenoeg perfect. Het enige probleem dat ik daarbij tegenkwam was dat ik aan het lezen was en ineens op het toestel gebeld werd. Ik had de muziek die in de app zit aangezet en toen de telefoon ging was ik niet in staat de muziek uit te schakelen. Ik heb het gesprek dus gevoerd met achtergrondmuziek (nou ja, die was behoorlijk hard) :-)

Nog een dingetje: de app is alleen in portrait te gebruiken en wisselt dus niet automatisch tussen portrait en landscape. Dat zou op een telefoon wel handig zijn geweest omdat je de letters dan wat groter kunt maken, wat de leesbaarheid bevordert. Persoonlijk vind ik het feit dat je dan wat meer moet scrollen geen probleem.

T.

Bronfoto: J. v.d. Hor
Foto: op de boekpresentatie van Lulu´s Nederland, wo ai ni te Oude Kerk van Charlois, op het slotconcert van Charlois 550.