Reactie 4 op Master Class van Lulu over ´Moderne schrijverschap van a tot z´ op 30/3/2013

E. schreef

Verslag van de masterclass van Lulu Wang

Na de uitreiking van de prijs van schrijfwedstrijd Hemels Genot volgde nog een kadootje: een masterclass door Lulu Wang.
Lulu begon de lezing wel zeer bijzonder, deze speciale en zeer wijze Oosterse Schrijfster noemde zich een collega van ons! Ik kan niet voor de andere aanwezigen spreken maar ik ben een beginnend amateur schrijfster en Zij vond ons collega’s! Hoe bijzonder is dat. Ze gaf aan dat wij onszelf eerst een belangrijke vraag moesten stellen: schrijf je voor jezelf, of wil je “broodschrijver” worden. Als je voor jezelf schrijft ben je vrij, als je broodschrijver bent ben je gehouden aan de eisen die de lezers en de uitgeverij aan je stellen.

Voor mijzelf is er een derde categorie: ik schrijf omdat ik mijn publiek even op reis wil nemen naar een andere wereld. Even te laten ontsnappen aan de dagelijkse sleur, of aan pijnlijke eenzaamheid, of aan grote of kleine zorgen. Of wil laten lachen tot de tranen over de wangen stromen of in ontroering brengen door een gevoelige snaar te raken. Maar dat even terzijde.

Lulu vertelde ons over de kracht van het geschreven woord, en de enorme kracht van een met talent geschreven woord. En dat je goed stil moet staan bij wat je geschreven hebt, voordat je dit via social media of op papier gaat delen met de wereld. Je kan met je woorden je eigen hart wel luchten maar tegelijkertijd andere mensen enorm kwetsen. Dat is een wijze les die ik zeker mee zal nemen. Iemand kwetsen is het laatste wat ik als schrijver wil bereiken.
Een uur was veel te kort voor alle wijsheden van Lulu Wang. Zoals ook haar geestige nieuwe nouvelle voor mij veel te dun is. Ik wil nog zoveel meer van Lulu :)
Daarom wil ik Alicia, Lulu en Carin en het team van de drukkerij hartelijk danken voor deze Hemelse middag. Ik heb ervan GENOTen. Het was ook leuk om andere schrijvers te ontmoeten en te spreken. Jammer dat er zo weinig mensen van BHV waren, volgende keer misschien…