Schrijfster Lulu Wang blijft zichzelf vernieuwen, www.geledraak.nl

image

Publicatiedatum: 16-05-2014
door: Lisa Lin

Voor het eerst heeft schrijfster Lulu Wang, bekend van ‘Het Lelietheater’, een non-fictie boek uitgebracht. Met het boek ‘Adam en Eva in China’ wil zij een brug slaan tussen de Chinese en Nederland cultuur. Doordat zij haar boeken tegenwoordig zelf publiceert, kan zij haar lezer keer op keer blijven verrassen met nieuwe projecten.
In ‘Adam en Eva in China’ probeert Wang de cultuurverschillen tussen Chinezen en westerlingen duidelijk te maken. Hiervoor maakt zij gebruik van religieuze en mythische verhalen die vaak aan de kinderen worden verteld. “Het wordt tijd om deze verschillen systematisch te bespreken”, zegt Wang, “Mensen moeten niet meteen oordelen, maar eerst praten.” Met dit boek hoopt zij een gesprek te starten, hiermee wil zij voorkomen dat mensen door culturele verschillen elkaar in de haren vliegen.

Lulu Wang

De reden waarom Wang non-fictie dit keer schrijft, is omdat ze haar gedachten wilde ordenen. De 53-jarige schrijfster, die sinds 1986 in Nederland woont, geeft regelmatig lezingen over de Chinese cultuur en cultuurverschillen. Wang: “Ik krijg na een lezing altijd dezelfde vragen. Ik dacht: ik schrijf het op in een boek.” Het is mogelijk dat ‘Adam en Eva in China’ het eerste en tevens laatste non-fictie boek van Wang zal zijn. Ze zegt dat haar hart bij romans en literatuur ligt, al sluit ze niks uit voor de toekomst.
Eerst digitaal, daarna op papier
Sinds 2012 experimenteert Wang met haar boeken. In dat jaar richtte ze haar eigen uitgeverij op, waarmee zij sindsdien al haar boeken mee publiceert. Deze verandering heeft haar de kans gegeven om een andere richting in te slaan. Voor Uitgeverij Lulu Wang bestond, schreef zij haar boeken speciaal voor papier. Tegenwoordig wordt haar werk eerst digitaal uitgebracht, onder andere in de vorm van multimedia en interactieve apps en eBooks, en daarna pas op papier. “Dit is mijn gebaar dat digitalisering sneller kan”, aldus de schrijfster. Een andere reden waarom ze veel digitaal publiceert, is omdat ze haar werk toegankelijk wil houden: “Digitaal is makkelijker en goedkoper.”

Het eerste boek dat Wang zelf publiceerde, was de roman ‘Nederland, wo ai ni’. Hiervoor maakte zij in samenwerking met filmmaker Jimmy Tai een korte film. Voor ‘Adam en Eva in China’ heeft Wang opnieuw korte filmpjes gemaakt, maar dit keer als inleiding voor elk hoofdstuk. Hiervoor heeft ze Film Studio Lulu Wang in het leven geroepen. Hiermee worden niet enkel extraatjes voor de boeken geproduceerd, maar binnenkort ook Wangs eigen talkshow. “Het wordt uitgezonden op een Chinese internetsite, een soort YouTube”, vertelt Wang, “Ik wil Chinezen bekend maken met de Nederlandse en Belgische cultuur.”

Lulu Theater
Wang heeft onlangs ook het Lulu Theater opgericht. Op de boekpresentatie van 1 mei is de eerste dansvoorstelling ‘Adam en Eva in China’, een co-productie met Groundbreakers Dans en Film, in première gegaan.

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99