Tweeëntwintigste recensie over Lulu´s nieuwe boek Nederland, wo ni ai (NL) en Regenland, wo ai ni (BE)

Recensie van Schrijfatelier Alicia over het boek ‘ Nederland, wo ai ni ‘(Nederland, ik houd van jou)van Lulu Wang:

Lulu Wang, (1960)geboren in Beijing kwam in de jaren tachtig naar Nederland om Engels te doceren. Haar eerste roman ‘Het Lelietheater’ werd meteen al een groots succes, daarna schreef zij nog acht andere succesvolle boeken met als resultaat dat er wereldwijd meer dan 1,3 miljoen exemplaren zijn verkocht.

In dit boek ‘Nederland, wo ai ni’ (Nederland ik houd van jou) wordt op ludieke wijze geschetst hoe het personage, de jonge vrouw Qiangwei, haar eerste kennismaking met Nederland en de Nederlandse gewoonten ervaart.

Met de betoverende charme van de Chinese kijk op het Westen worden de belevenissen van Qiuangwei beschreven. Tal van situaties worden onder de loep genomen zoals naar de supermarkt gaan, warm water uit de kraan, onze liefde voor kaas en melk, en voor het eerst schoenen kopen. Hartverwarmend hoe Qiuangwei onze denkwereld probeert te begrijpen, onze normen en waarden, ons dagelijks leven en gewoonten.

Qua schrijfstijl bloemrijk maar tegelijkertijd geen woord teveel in deze lichtvoetige novelle. Lulu Wang heeft een opmerkelijk oog voor details, en weet dit zo beeldend neer te zetten waarbij humor bepaald niet ontbreekt.

Toch zal de kritische lezer voelen dat achter dit verhaal een diepere boodschap ligt: respect t.a.v. van culturele verschillen, gewoonten en tradities. Daarnaast is ‘Nederland, wo ai ni’ een ontroerend relaas over de ontluikende liefde voor ons land dat de schrijfster als vreemdeling betrad en is gaan beschouwen als haar vaderland en China als haar moederland benoemt.

Lulu Wang: ‘Ik houd evenveel van het land dat mij literair liet ontkiemen als van het land dat mij de eerste levensadem inblies’.
www.luluwang.nl

Papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE) nu te koop zowel in alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels als in Lulu´s webshop https://luluwang.nl/?page_id=26. 128 blz., prachtig geïllustreerd, satijnen omslag, in luxe uitvoering voor maar €12,50.

Als je het boek in Lulu´s webshop https://luluwang.nl/?page_id=26koopt, signeert Lulu niet alleen het boek voor jou maar ze schrijft erin ook een persoonlijke boodschap voor jou (collector´s item). Tevens plaatst ze erin een Chinese stempel, waarop staat: ´Als je tevreden bent, ben je in één keer klaar!´

Download de Androidversie van de book app Nederland, wo ai nihttps://play.google.com/store/apps/details?id=com.bookapp&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwyLDEsImNvbS5ib29rYXBwIl0.(€7,99).

Download hier de Appleversie van de book app Nederland, wo ai ni https://itunes.apple.com/nl/app/nederland-wo-ai-ni-novelle/id532567030?mt=8 (€7,99).

Fotograaf: K. J. Wang.