Artikel in tijdschrift Computeridee (mei 2013) over Lulu’s Windows 8 Book Apps en over haar iOs en Android book apps

image

Klik hier om de bron van het artikel te zien

Het tiende boek van de Chinese schrijfster Lulu Wang is uitgebracht als book-app. Het boek (Nederland, wo ai ni) gaat over cultuurverschillen tussen China en Nederland. De korte humoristische schetsjes zijn in deze book-app aangevuld met talloze multimediale extra’s.
Klik hierom de app te zien in de Windows Store

Lulu Wang is een van oorsprong Chinese schrijfster. Ze kwam op 25-jarige leeftijd naar Nederland, in 1986. Na haar eerste met prijzen overladen roman Het lelietheater, in 1997, verschenen nog acht andere succesvolle boeken. Haar tiende boek, met de titel Nederland, wo ai ni (‘Nederland, ik houd van jou’) werd in juni 2012 uitgebracht als book-app. Het is een serie korte en veelal humoristische schetsjes over cultuurverschillen tussen China en Nederland. De app biedt veel extra’s aan beeld, muziek en interactiviteit ten opzichte van de eveneens beschikbare papieren boekuitgave.

Tot de extra’s van de book-app mogen we vele illustraties, zo’n 80 zijlijnen rondom het hoofdverhaal, animaties, 350 foto’s, 12 muziekstukken en drie korte films rekenen. Een van die films is een premièrefilm gebaseerd op deze book app. Ook zijn er extra’s die de lezer meer bij het verhaal betrekken, zoals een ingebouwd forum. Door de korte teksten (de papieren versie beslaat maar 108 pagina’s) en multimediale extra’s leent het zich prima voor de tablet, en kunnen we deze book-app zeker aanraden als het thema of de schrijfster je interesseert.

Het originele idee om een boek als app uit te brengen lijkt nog niet aan te slaan, getuige statistieken voor iOS en Android. De schrijfster gelooft er echter heilig in. Ze heeft nu alle tien boeken als Windows 8 book-app uitgebracht. Donderdag 23 mei houdt ze een feestelijke presentatie van de book-apps in Nijmegen, en op 1 augustus een lezing en signeersessie in Amsterdam. Meer daarover lees je op de website van Lulu Wang (www.luluwang.nl).