Interview met Lulu Wang in het magazine Chapeau, 2013

DSCF2778

“Met een relatieprobleem naar een therapeut? Shockerend!”

Geboren te: Bejing, China
Leeftijd: 52
Beroep: auteur in het Nederlands en in het Chinees

In 1986 kwam ik in Nederland om les te geven aan de Maastrichtse Hogeschool. De hoofdreden voor mijn komst was echter dat ik benieuwd was naar de westerse cultuur. Heel veel Chinezen zijn razend benieuwd ernaar. Toen ik hier kwam, heb ik een verstandelijke keuze gemaakt om me thuis te gaan voelen. Je moet niet steeds je nieuwe land vergelijken met je land van herkomst.Dan zie je een nieuwe dimensie, maar de drempel kan hoog zijn. Ik moest wennen aan het individualisme.

De Nederlander is steeds bezig met zichzelf, zijn eigen geluk. Het is niet gemakkelijk om je eigen plekje te vinden in zo’n maatschappij. Bijvoorbeeld als je een probleem hebt word je al snel verwezen naar de een of andere instantie, zo onpersoonlijk. Shockerend vond ik dat je bij een relatieprobleem naar een relatietherapeut gaat en niet naar een vriend of vriendin. Nederlanders bemoeien zich niet met jou of je leefstijl, en dat is dan weer de yin van de yang. Je hebt meer persoonlijke vrijheid.

Wedergeboorte
De multiculturele samenleving is weliswaar een verrijking: je hebt meer keuze in winkels, met eten, maar het is wel vermoeiend, het vraagt veel aandacht.Allochtonen moeten zich aanpassen, niet assimileren, maar ook Nederlanders moeten zich aanpassen. Integreren kan pijn doen, het is een wedergeboorte.
Europeanen vinden sommige culturen raar. Ze vinden dat sommige allochtonen naar knoflook stinken, maar Chinezen vinden Europeanen stinken uit hun oksels.
Chinezen kunnen goed aarden. Dat is niet hetzelfde als integreren. Aarden is overleven. Chinezen kunnen goed aarden. Dat is niet hetzelfde als integreren

Maar je kan je als vreemdeling in Nederland wel prettig voelen. Het is een kwestie van tijd. Marokkaanse en Turkse jongeren hebben meer moeite met de Nederlandse cultuur, en dat komt te veel in de publiciteit.

Yin en Yang

Nederlanders zijn direct, en ook dat heeft yin en yang.Ik moest er aan wennen, ik vond het soms pijnlijk. Maar je leven wordt gemakkelijker als je gewoon vrij zegt wat je bedoelt. De Nederlander lijkt onverschillig,maar daaronder gaat toch respect schuil, zeker als je je hebt bewezen.
Chinezen eten 2 of 3 keer per dag warm, ook op het werk, Nederlanders maar één keer.Ik heb veel Nederlandse gewoonten overgenomen, ik ben veel directer en daar ben ik trots op. Was de hele wereld maar zo .. ik ben nu ambassadeur van de directheid.

Eigen hachje

Chinezen zijn gesloten. Zij zorgen voor hun eigen hachje, dat is typisch Chinees. Onderling zijn de Chinezen wel spontaan, maar ze zijn niet gemakkelijk te benaderen. Dat geldt ook wel voor Nederlanders, vind ik.

Chinese vrouwen zijn vaak de spil van de familie en het zakenleven, daarin zijn ze gelijkwaardig aan mannen. Maar als het om vreemdgaan gaat, mag de man het wel en de vrouw niet. Chinezen zijn ambitieus en zijn vaker hoogopgeleid dan de gemiddelde Nederlander.Een goede Chinese vrouw werkt hard en is trouw, een goede man heeft veel geld en is trouw.

Er zijn typische koosnamen voor man en vrouw onderling:’Die zo oud is en vertikt om dood te gaan’ of ‘degene die ik met duizend messen zal steken’.Onder jongeren is dat niet meer zo gebruikelijk.

Voorouders

Geloof is belangrijk voor Chinezen, maar het is wel ingewikkeld. Ik ben gelovig met vele geloven: beetje katholiek uit Maastricht, beetje confuciaans en taoistisch.Ik bid gewoon thuis.Ik heb het zelf niet, maar mijn man heeft een voorouderaltaartje. Daar praat hij tweemaal per dag met zijn grootouders.Familie is ook erg belangrijk, ik mis mijn ouders in China.

Ik heb wel contacten met mensen in mijn buurt, maar in China is dat veel hechter en gezelliger. Warmte tussen mensen vind ik erg belangrijk.

Echte problemen

Nederland is verhard in de afgelopen decennia, jammer genoeg. Er is minder geld, dan wordt de tolerantie minder. Als de economie aantrekt, gaat het beter.
De integratie zal uiteindelijk goed gaan. Kijk naar China waar 56 verschillende volkeren zijn verenigd in het huidige China. De financiële situatie en het milieu, dat zijn de echte problemen.