Interview on website Den Haag Direct, 25/1/2013

Lulu Wang: schrijfster, uitgever en ondernemer in één
Ronnie van der Linden, vrijdag 25 januari 2013, 11:04 Geef een reactie

Digitale Donderdag staat om de hoek! Volgende week donderdag (31 januari) vertellen twee sprekers jou alles over ondernemen in een tijd waarin inzet van internet, sociale en interactieve media een must is…

De twee sprekers die wij bij de komende Digitale Donderdag mogen verwachten zijn Alastair Burns van Gramble World en best-seller auteur Lulu Wang. En ik heb het geluk gehad om laatstgenoemde het een en ander te vragen zodat ik jullie een voorproefje kan geven!
LuLu Wang is boekenschrijfster, maar niet een zoals de meeste. Ze is namelijk uitgever van haar eigen boeken en daarbij ook nog eens ondernemer. Ze vertelt: “Een combinatie die vrijwel uniek is in Nederland! Ik werk veel samen met andere ondernemers zoals galerijen, residentieorkesten en filmploegen. Het residentieorkest van Den Haag heeft bijvoorbeeld meegeholpen aan de muziek voor mijn laatste boek ‘Ik houd van Nederland’ en een filmploeg heeft een van de verhalen verfilmd!”
Lulu gaat verder: “Ondernemen is ook risico nemen en dat heb ik met mijn laatste boek zeker gedaan. Normaal schrijf ik hele dikke boeken, maar ‘Nederland, wo ai ni’ (Nederland, ik houd van jou) is voor een digitale generatie geschreven. Een generatie die veel directere verhalen wil. Het voorspel moet niet te lang duren.”
Een korte blik op de fysieke variant van het boek en de inhoud daarvan maakt al snel duidelijk wat Lulu bedoelt: het boek is dunner, kleiner en er staan kortere verhalen in. Verhalen die geschreven zijn met korte en actieve zinnen. Ook valt op: het boek bevat digitale toevoegingen zoals QR-codes!
Minstens zo interessant is de digitale variant van ‘Nederland, wo ai ni’; een book-app (je dacht toch niet muziek van het residentieorkest te horen als je door de papieren pagina’s bladerde?). Een applicatie waarin naar mijn mening het boek het best tot zijn recht komt. De schrijfster vertelt: “De book-app is niet vergelijkbaar met een e-book, je kan er namelijk véél meer mee! Zo heb je bijvoorbeeld de optie op bepaalde dialogen aan te vullen en er op te reageren.” Ik ga niet alles verklappen, want tijdens Digitale Donderdag zal de presentatie van Lulu Wang in het teken staan van deze boek-app!

Uniek

“Maar waar gáát dat boek dan over?!”, hoor ik je vragen. Ook in dat opzicht is het uniek, voor Lulu dan. “‘Nederland, wo ai ni’ is na mijn romans het éérste boek dat echt over mijn leven gaat. De rode draad van het boek vertelt hoe ik naast China, ook van Nederland ben gaan houden. Van bijvoorbeeld het weer, van de gebouwen én van de mensen. Het boek vertelt over de cultuurschokken die ik heb meegemaakt, wat ik mis aan China maar ook waar ik gelukkig mee ben in Nederland.”
Een van de eerdere passages uit het boek: “Mijn begeleiders zwaaiden mij uit en ik zocht een plaats bij het raam in een aardig gevulde treincoupé. Het zou een lange rit worden naar Maastricht, was ik gewaarschuwd, maar ik vond het juist leuk. Tussen zo veel Nederlanders in te zitten, direct na mijn aankomst, stond voor mij gelijk aan met mijn neus in de boter vallen. Maar waar ik ook naar keek, mijn buren draaiden hun hoofd weg. Zou ik lief tegen hen lachen om het ijs te breken of zou ik dan te frivool overkomen?”

Net als de Nederlanders in de trein zit het boek vol met herkenbare situaties. En omdat het boek geschreven is vanuit het perspectief van iemand die naar Nederland is toegekomen, heb ik het gevoel dat ik achteraf bewuster van, en ook meer tevreden ben met de Nederlandse ‘voorzieningen’. Eigenlijk zou je Lulu Wang (en Alastair Burns van Gramble World) zelf eens moeten spreken over Nederland… En als je bij de komende Digitale Donderdag bent, dan heb je daar alle gelegenheid voor!

Fotograag: Boekenkast.BE

– Laatst nieuws: Nu is het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE) te koop zowel in alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels als in Lulu´s webshop.

– Als u het boek in Lulu´s webshop koopt, schrijft Lulu een persoonlijke boodschap voor jou of wordt het boek door Lulu gesigneerd (jouw keuze). In beide gevalle plaatst Lulu in het boek een Chinese stempel waarop staat: ´Als je tevreden bent, word je in één keer klaar!´

<<< << Bestel het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE).

Download hier de Androidversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).

Download hier de Appleversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99)..