Artikel over Lulu´s ´Nederland, wo ai ni´ (NL) en Regenland, wo ai ni (BE), in de krant ´Rijnmond´, deel 2, jan. 2013

Lulu Wang (1960) houdt ons in haar nieuwste boek ‘Nederland, wo ai ni’ een spiegeltje voor. Een spiegel van verdraagzaamheid en naastenliefde. Een mooie spiegel, want veel lezers kijken steeds vaker in de spiegel van tegengesteldheid, de spiegel van intolerantie en vreemdelingenhaat.

Door Joop van der Hor
Regio

‘Waar is het fout gegaan’, vragen wij ons soms af. De bekende schrijfster Lulu Wang zegt echter: “Ik begin waar het goed is begonnen en dank alle Nederlanders, die mij na mijn vertrek uit Beijing zo liefdevol in hun midden hebben opgenomen, voor hun gastvrijheid en medemenselijkheid. Nederland voelde al direct na aankomst als
een warm nestje voor mij. Iedereen in mijn toenmalige woonplaats Maastricht onthaalde mij met open armen en open geest.

Later in Den Haag was dit niet anders en of ik nu in Rotterdam of Spijkenisse kom, de mensen zijn open en vriendelijk.” De vertaling van de titel van het
zowel papieren als digitale boek ‘Nederland wo ai ni’ is dan ook ‘Nederland. Ik hou van jou’. Lulu staat erop dat ik dit interview begin met een persoonlijk
voorwoord voor een ieder die haar boek aanschaft. “Laten ze deze zin namens mij in het boek schrijven: ‘Aan u, mijn lieve lezer in de Rijnmond. Ik hoop dat u via ‘Nederland, ‘wo ai ni’ een Chinese leert kennen die, ondanks de cultuurverschillen, zich hier thuis probeert te voelen. Dezelfde Chinese wil met dit boek u en alle anderen danken die mij in de afgelopen kwart eeuw met open armen hebben ontvangen.’”

Geadopteerde dochter

Lulu vervolgt: “In 1986 heb ik besloten van de, voor mij vreemde, Nederlandse cultuur te houden. Ik pluk nu elke dag de vruchten van dat besluit. Ik probeer met de stroom van het leven mee te gaan. Zo bereik ik niet altijd wat ik wil, maar ik ga ervan uit dat wat ik tegenkom waarschijnlijk het beste is voor mij. Kwetsbaarheid is de enige manier om het leven te voelen. Wij leven om te voelen. Het leven leiden wij niet, wij voelen het. Met dit boek wil ik mijn tweede vaderland laten weten
dat zijn geadopteerde dochter door zijn liefde zich heeft kunnen ontwikkelen van bang klein vogeltje tot een gelukkige vogel met volle veren en tal van talenten.”

Paradijs op aarde

“Het is nu mijn beurt om mijn dankbaarheid aan het Nederlandse volk te tonen. Ik heb al mijn beelden en vooroordelen over Nederland kunnen bijstellen. Een klein voorbeeld. Op de Universiteit van Peking hoorde ik voor het eerst van de ‘Lage Landen’ die beneden de zeespiegel lagen. ‘Joh’, dacht ik, ‘dan moeten die lui wel
heel goed kunnen zwemmen.’ En het zou in de zomer dagen achter elkaar regenen en nauwelijks 20 graden Celsius zijn. Dat heerlijke vooruitzicht heeft me doen besluiten naar Nederland te gaan, want dit leek mij het paradijs op aarde vergeleken met Beijing, waar het 38,5 graden was en maar zelden regen uit de hemel kwam die afkoelde. Daarom heet mijn boek in België ‘Regenland, ik houd van jou’. ´Nederland, wo ai ni’ is verkrijgbaar als interactieve book app en op papier met harde kaft en vol prachtige illustraties van grafi sch ontwerper, kunstenaar en zangeres Xiaoling Huang.

De recensent van NRC-Handelsblad schreef: ‘een mooie, ingehouden maar krachtige stijl. Bijzonder aangrijpend’.

– Laatst nieuws: Nu is het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE) te koop zowel in alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels als in Lulu´s webshop.

– Als u het boek in Lulu´s webshop koopt, signeert Lulu niet alleen het boek voor jou maar ze schrijft erin ook een persoonlijke boodschap voor jou of voor degene aan wie je het boek cadeau doet(Collector´s item). ze zet in het boek een Chinese stempel, waarop staat: ´Als je tevreden bent, word je in één keer klaar!´

<<< << Bestel het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE).

Download hier de Androidversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).

Download hier de Appleversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).