Lulu Bang – column in een Rotterdamse krant, nov. 2011

Kent u Lulu Wang? Chinese van afkomst en gelouterd schrijfster van prachtige romans als ‘Heldere Maan’ en ‘Het Lelietheater’. Meer dan een miljoen boeken zijn er van haar verkocht. Afgelopen vrijdag mocht ik aan haar privé eettafel aanschuiven in de Haagse Vogelbuurt. Ik kreeg de heerlijkste Chinese gerechten voorgeschoteld die zij zelf had bereid. Zelf at ze niet meer dan een driekwart appeltje en dronk ze groene thee. Ze begroette mij met een mooie glimlach, een warme knuffel en de nu al historische woorden ‘Joop, waar is je dikke kop gebleven?’ Ja, ik ben wat afgevallen maar een dergelijk eerlijk compliment had ik nog niet eerder mogen ontvangen.
 
Ik voelde mij die avond als Jian, het hoofdpersonage uit ‘Heldere Maan’ en zij was Mingyeus, de tegenpool van Jian en dus nu van Joop. Ik heb Lulu leren kennen vlak voor de dood van mijn allerbeste vriend Huib uit Hoogvliet. Zij heeft mij geleerd hoe ik hem moest los laten zodat hij in vrede naar verder kon afreizen. Toen ik Huib ’s avond 3 april letterlijk losliet nadat ik hem van het gesprek met de beroemde schrijfster had verteld, is hij dezelfde nacht nog heengegaan. Ik vind Lulu een bijzondere vrouw maar ben soms ook een beetje bang van Lulu Wang. Ze intrigeert mij, zuigt energie uit mij maar vult ook aan en draagt bij aan een nieuwe fase in mijn leven.
 
Joop van der Hor