Recensie over de Book App Nederland, wo ai ni, 1

door Aad Metz, bouwer van het testmodel van deze Book App
16 juni 2012
En Lulu’s reactie erop
17 juni 2012 Deel 1
 
Klik hier om de Book App aan te schaffen.
 
Aad:
Het belangrijkste probleem aan de app, zoals ie er nu ligt, is dat ie niet des iPad’s is. Kenmerkend aan goede apps c.q. Apple producten is dat direct duidelijk is wat je moet doen. Uitleg of een handleiding is niet nodig. En dat is bij deze app wel noodzakelijk.
 
Lulu:
iPad is een medium om apps te dragen en om apps erop te gebruiken. Het is juist een uitdaging voor appsontwikkelaars om op hun eigen manier variaties aan het appslandschap aan te brengen. Anders krijgen wij eenheidsworsten. iPad is geen voorschrift voor een bepaalde manier van bladeren of overige handelingen, vind ik.
 
Beste Aad, ik begrijp je visie heel goed. Ik heb in het begin ook overwogen om gebruiksaanwijzingen in de app te bouwen of mij te houden aan de standaard manier van bladeren en dergelijke, maar de appbouwer Rob Bastiaanssen en ik hebben er na rijp beraad van afgezien. Waarom?
 
De filosofie achter de Book App is: beleef en ontdek de Book App zoals wij ook het leven beleven en ontdekken.
 
Als wij geboren zijn, weten wij niet wat ons te wachten staat. Wij komen steeds nieuwe mensen en dingen tegen. Wat hebben wij eraan als wij bij onze geboorte al weten wanneer en hoe wij zindelijk, verliefd, oud en ziek worden en wanneer en hoe wij naar de hemel varen?
 
Het is uiteraard niet de bedoeling dat de lezer totaal geen idee heeft hoe hij de Book App kan lezen en gebruiken. De appbouwer en ik hebben geprobeerd een gulden middenweg te zoeken. Aan de ene kant hebben wij ons best gedaan om het voor een intuïtieve gebruiker overzichtelijk te houden wat betreft de functies van de Book App. Aan de andere kant hebben wij gepoogd ruimte voor de lezer open te houden voor zoete of zure verrassingen.
 
Of wij in ons opzet geslaagd zijn, hopen wij te horen van zoveel mogelijk lezers van de Book App.
 
Trouwens, als je als lezer niet meteen door hebt wat voor mogelijkheden de Book App allemaal heeft en hoe iets precies werkt, moet je je er niet aan ergeren. Sterker nog, stoeien met de Book App en hem proberen te temmen, zoals een man een vrouw temt en een vrouw een man, maakt de app een spannende reallife experience, hoop ik.
 
Sterker nog, waar ik naar streef is dat je de Book Apps meermalen leest en herontdekt, zoals een mens die na een gebroken hart weer verliefd raakt of na een echtscheiding hertrouwt, totdat hij naar het paradijs gaat om daar verder verliefd te worden. Alleen kent men daar geen gebroken harten, zeggen ze.
 
Als je geen zin hebt in stoeien of temmen, gestoeid of getemd te worden, kun je de Book App als een gewoon boek lezen. Raak niets aan dat riekt naar een link, knopje, muziek, beeld, zijlijnverhaal en zovoorts. Dan kun je niet aangenaam of onaangenaam verrast worden. Lees smakelijk!
 
Tenslotte: curiosity kills the kat. Maar nieuwsgierigheid is ook de motor achter veel wetenschappelijke en technische ontwikkelingen.
 
Foto: Theo Benschop