De Antwerpse hand met Chinese rondingen

Het is de droom van elke beeldhouwer om zoveel mogelijk toeschouwers van zijn kunstwerken te hebben. Het is de natte droom van elke beeldhouwer om dagelijks 50 000 toeschouwers van zijn kunstwerk te mogen krijgen. En die droom is onlangs uitgekomen.
 
In het drukke Centraal Station Antwerpen is sinds 29 juni j.l. de jongste creatie van een Vlaamse beeldhouwer te zien. De kolossale ‘Vredezame hand’ is geïnspireerd door het symbool van de stad de ‘Antwerpse hand’.
 
Het beeld is 2,5 meter lang, 1,2 meter hoog en 1,4 meter breed. Van roestvrije staal. Men kan zichzelf haarfijn in het beeld zien. Het materiaal werkt als een spiegel. Drie vakmannen hebben de staal drie maanden lang fulltime geschaafd om hem hoog bespiegelend te krijgen.
 
De beeldhouwer heet Shufen Yan. Een Vlaamse van Chinese afkomst. Afgestudeerd aan de Koninklijke Academie Antwerpen. Met dit werk drukte ze haar liefde uit voor harmonie in de metropool Antwerpen, waar ze woont en werkt en waar ze is gaan van houden.
 
Alle vijf lijnen van elk deel van dit werk zijn rond. Hiermee geeft de beeldhouwer uiting aan haar verlangen naar vrede. Dit verraadt tevens haar Chinese achtergrond. Want Chinese Guanyin-beelden en overige spirituele kunstwerken maken gebruik van ronde lijnen.
 
Dit kosten- en tijdverslindende beeld is gefinancieerd door de kunstenaar zelf.
 
Ik felicteer Antwerpen en zijn inwoners met deze exotische vertolking van het symbool van de stad. Moge nog meer welvaart en vrede dalen op Antwerpen en zijn omgeving! Ruim genomen ligt Nederland onder de rook van Antwerpen :-)
 
Ik feliciteer Shufen Yan met haar thuisgevoel in de stad die haar sinds 1992 met open armen ontvangen heeft en die haar geest voedt met Europese beeldhouwkunst!
 
Lieve en dankbare groet,
 
Lulu
 
Foto: Van voor naar achter: De vreedzame hand, de wethouder van cultuur van de stad Antwerpen dhr. Philip Heylen, Ambassadeur van de Volksrepubliek China in Belgie, dhr. Liao Liqiang, mevrouw Shufen Yan, de kunstenaar.
 
Foto geleverd door Shufen Yan: http://www.kunstkringsirkel.be/Page-Yan_Shufen-NL.htm.