Een Belgische kennis van mij gidst u door intrigerende delen van China
Hier is zijn boeiende verhaal:
Waarom de ‘golden week’ geen gouden periode is om te reizen in China
Auteur van dit blogbericht is Joachim Himpe. Hij is een ervaren rot in de Travel Business in China. Hij heeft alle uithoeken van het land doorkruist, spreekt vloeiend Chinees en richt zich nu op het organiseren van exclusieve reizen in China voor Westerse toeristen. Zijn volgende project is de Great West China Overland Tour, een selfdrive van 4500km in het Westen van China. Alle informatie vind je hier >>> >> Great West China Overland Tour
Het systeem van betaalde vakantiedagen in China is helemaal anders dan wat wij kennen. Het is ook vrij nieuw. China was, en is dat nog steeds, een land met een cultuur van hard werken, lange dagen slijten op kantoor en vele overuren kloppen. Voor het eerst in 1994 werden er wetten uitgeschreven waarin stond dat werknemers recht hadden op betaald verlof. Afhankelijk van de leeftijd verkreeg je tussen één en tien gewerkte jaren recht op vijf vakantiedagen, tussen tien en twintig gewerkte jaren recht op tien vakantiedagen en na meer dan twintig gewerkte jaren steeg dit aantal tot maximaal vijftien dagen. Daarmee prijkt China helemaal onderaan de lijst van landen met het hoogste aantal betaalde vakantiedagen, maar op zich betekende het een enorme verandering.
Ik hanteer de term ‘recht’, maar het aanvragen, afdwingen en effectief verkrijgen van de betaalde vakantiedagen is een andere zaak. De wet blijft tot op vandaag vaak niet meer dan een dode letter te zijn. Men mag dan wel officieel recht hebben op een aantal dagen betaald verlof, vele werknemers eisen deze nooit op. Dit komt door het feit dat bedrijven hen ontmoedigen door de werknemers promotiekansen en hogere salarissen voor ogen te houden. Er is met name een enorme druk tussen werknemers onderling en deze wordt handig uitgespeeld door de werkgevers. Zoals wij in het Westen de druk ervaren om eenzelfde exclusieve reis te maken als onze collega’s, buren of vrienden, zo zien de Chinezen af van hun recht op vakantie omdat ‘hun collega’s of bazen dit ook niet doen’ en het hen wel eens zuur zou kunnen opbreken.
Officieel hebben de Chinezen ook elf publieke feestdagen, waarvan er drie gebruikt worden voor de ‘Golden Week’. De ‘Golden Week’ – in het Nederlands vertaald als ‘Gouden Week’ – is de officiële vakantieperiode van één week die zijn aanvang neemt op 1 Oktober, China’s Nationale Feestdag. Dit jaar viert de Volksrepubliek China haar 65-jarige bestaan. Het is echter nog maar recent, in het jaar 1999 om precies te zijn, dat deze ‘Golden Week’ werd ingevoerd. De bedoeling ervan was ondermeer het binnenlandse toerisme aan te wakkeren en mensen de kans te geven hun ouderlijke thuis te bezoeken.
De Gouden week is sindsdien een bekend begrip geworden tot ver buiten de grenzen van het ‘Rijk der Midden’. Je zou kunnen zeggen dat de maatregel een enorm succes was, maar dreigt nu toch wat uit zijn voegen te gaan barsten. Daar waar er de eerste jaren slechts een tien- tot twintigtal miljoen mensen een korte trip van een paar dagen maakten, is dit aantal verscheidene jaren terug aangedikt tot meer dan honderd miljoen reizigers. Het aantal stijgt jaar op jaar steeds verder. Een gevolg is dat trein- en vliegtuigtickets moeilijk te bemachtigen zijn, alle prijzen drastisch stijgen en dat het in toeristische trekpleisters vaak ellenlange uren aanschuiven geblazen is.
Daarnaast wordt het aantal uitgaande toeristen naar landen in Zuid-Oost Azië en de Verenigde Staten, Canada, Australië en Europa ook dit jaar verwacht alle voorgaande records te gaan breken. Het versoepelen van de visumaanvraag en het stijgende economische vermogen zijn slechts twee factoren die dit in de hand werken. Dé voornaamste reden waarom men dan massaal het land verlaat is dat de ‘Gouden Week’ één van de drukste periodes is. Waar het in sommige steden elke dag van het jaar reeds op de koppen lopen is, wordt het dan nog extra druk door de toevloed van binnenlandse toeristen. Uitgerekend dat willen de economisch sterkere Chinezen ontvluchten.
Het Chinees Nieuwjaar is een feest dat men traditioneel in familiekring viert. Wat we daarnet reeds aanhaalden is dat er doorheen het jaar weinig ruimte is voor vakantie. Wanneer je deze twee feiten overdenkt, dan kom je al gauw tot de conclusie dat voor heel veel mensen de ‘Gouden Week’ dé periode bij uitstek is om een tripje te wagen, hetzij binnen de grenzen, hetzij buiten de grenzen. Het is de reden waarom je beter vermijdt om je reis naar China in die periode te plannen. Indien nog niet overtuigd, dan volstaat het om eens door middel van de zoekterm ‘China Golden Week’ afbeeldingen te googlen. Specialisten zijn dan ook gaan opperen om het ganse Chinese vakantiesysteem te herzien. Mijn inziens is dit helemaal geen slecht idee!