Een knappe man in de ogen van Chinezen en veel anderen in Zuid-Oost Azië

Honderden jaar geleden leefde er een mooie man in China. Opgelet, mooi in de ogen van de Chinezen van toen. Hij had blosjes en nagenoeg geen haargroei op zijn wangen. Zijn huid was licht van kleur en fijn van structuur. Een ware ‘slagroomman’, een synoniem van een dit soort kanjers in het Rijk in het Midden. Hij was slank en bewoog zich zo sierlijk als een wilgentakje in de lentebries. De bries moest niet groeien tot wind, want dan zou de man omgewaaid worden. Zo slank, zeg maar gerust zo dun, was hij.
 
De man praatte langzaam en rekte elke lettergreep uit, waardoor de gevoelige snaren van de vrouwen die naar hem luisterden makkelijk geraakt werden, niet zijn bedoeling, hoor. Want hij kon zoveel vrouwelijke aanbidders niet aan. Zijn hoofdhaar reikte tot aan zijn rug en hij liet het vaak los hangen.
 
Waar hij ook met zijn paard en wagen naar toe ging, veroorzaakte hij files in de stad. Vandaar dat zijn begeleiders zijn reisroute geheim hielden. Op een zomerdag lekte een van zijn ‘vertrouwelingen’ zijn reisschema uit. Vrouwen van heinde en verre snelden naar hem toe. Gelukkig hadden zijn begeleiders hem op een verhoging gezet, zodat zijn vrouwelijke fans vruchteloos naar hem graaiden.
 
De zon scheen op zijn slagroomhuid en hij viel zowat flauw. Een mooie man die er slap en sierlijk bij hing scheen als de Spaanse vlieg bij de vrouwen te werken. Ze sprongen op en neer en kreunden luidkeels terwijl iedereen erbij stond. Toen het eindelijk donker werd, kon hij pas uitwijken naar een hotelletje. Men kon hem met stoffer en blik opvegen.
 
Dit straatbeeld herhaalde zich een paar dagen achter elkaar totdat op snikhete middag hij echt flauwviel en nooit meer wakker werd.
 
Een van de mooiste mannen in de Chinese geschiedenis is letterlijk en figuurlijk doodbekeken.
 
Vandaar dat een meditatiemeester eens tegen mij zei: schoonheid is net vis, vliegen komen erop af. Beter half mooi en half lelijk. Yin en yang in evenwicht.
 
Bronfoto: http://bk.pps.tv/ct492835/moreimage/14.html