Filmdiscussie ‘It is a girl’

Ik weet niet genoeg over het onderwerp, maar als ik onderstaand bericht lees, lijkt het mij geen slecht idee om tenminste aandacht aan het thema te besteden. Wat ik wel weet is dat ‘gendercide’ een beeld oproept dat de ingewikkeldheid van de thematiek niet dekt. Namen, woorden en begrippen weergeven veelal alleen een aspect van een zaak. Het is aan ons mensen om dwars door deze termen tot de essentie van de zaak door te dringen. Discussie over dit onderwerp is in dit licht gezien noodzakelijk.
 
Aan mij toegezonden persbericht:
 
Film discussie middag over “Gendercide” in India en China
 
Rotterdam – Volgens een schatting van de Verenigde Naties worden er zo’n 200 miljoen meisjes op aarde vermist en blijkt er sprake te zijn van “gendercide”. Hierdoor is de natuurlijke verhouding tussen mannen en vrouwen in Azië, maar vooral in India en China uit balans. Om dit groot sociaal maatschappelijk probleem in Nederland bespreekbaar te maken, wordt de indringende documentaire ‘It’s a Girl’ op zondag 28 oktober vertoond in Cinerama Wolff in Rotterdam gevolgd door een paneldiscussie. De organisatie van deze middag is in handen van de GOPIO Women’s Council, samen met DesiYup, SanatanDharm.net en CJO.
 
Documentaire film It’s a Girl
De film vertelt het verhaal van de slachtoffers, families, experts en ‘grass roots’ activisten. In India en China, maar ook in andere delen van de wereld worden meisjesbaby’s omgebracht, geaborteerd, verlaten of krijgen ze te maken met extreem geweld. Om slechts één reden: het zijn meisjes. In 2011 waren er in India gemiddeld 914 meisjes op elke 1000 jongens. In delen van China zijn er 770 meisjes op elke 1000 jongens.
 
Meisjes worden gezien als (financiële) last
Het krijgen van een meisje is India en China wordt gezien als een (financiële) last. Ouders die hun dochter willen huwen worden onder druk gezet om buiten proportionele bruidsschatten te geven. Daarnaast worden vrouwen vernederd, mishandeld en soms gedood als ze geen jongens baren. Jongens zijn welkom, want zij worden kostwinners en dragen de familienaam voort.
 
Over Shadowline Films
De producers van ‘It’s a Girl’ is Shadowline Films. Het is een team van filmmakers die zich bezighoudt met hedendaagse problemen in de samenleving. In de documentaire ‘It’s a Girl’ stellen ze de vraag waarom “gendercide” in deze grote omvang bestaat in India en China. Voor meer informatie: www.itsagirlmovie.com