Foto of geen foto, dat is de vraag

‘Zie je wel? Ze zijn alleen maar in je JURKENFOTO’S geïnteresseerd.
 
Lieve groet,
 
T.’
 
Dit is een mail die ik vandaag van een goede vriend die tevens mijn Facebookvriend is, heb gekregen. Hij heeft mij er al eerder via de mail op attent gemaakt dat de meeste mensen mijn blog lezen niet zozeer vanwege de inhoud maar vanwege de foto erin.
 
Ik ben T dankbaar voor zijn eerlijke en opbouwende kritiek. Hieronder probeer ik met hem hierover van gedachten te wisselen. Voordat ik het vergeet, hopelijk tot ziens via de buis morgen. Woensdag, 19.30 uur, TV interview met Lulu in ‘Van den Elsen wacht op antwoord’ NL 2.
 

Lulu

‘Lieve T,
 
Hoe weet je dat de lezers van mijn blog alleen maar in de jurk geïnteresseerd zijn? Misschien ook in de persoon in de jurk :-)
 
Even serieus. Ik heb geen onderzoek gedaan waarom mijn Facebookvrienden mijn blog lezen. Misschien is mijn foto voor sommigen een aanleiding om mijn schrijven te lezen. Is het zo’n zonde?
 
Neem een actrice in een film. Waarom kiest de regisseur meestal een mooie actrice en niet, tenzij het script het vereist, een lelijke? Omdat hij met een aantrekkelijke actrice de boodschap van de film beter uit de verf kan laten komen. En omdat hij met een aangename aanblik meer publiek kan bereiken. Daarvoor zijn wij allen mensen en geen stenen.
 
Het leven is al vaker dan ons lief is lelijk en harden. Wij kijken naar een film, lezen een boek of
een blog hoofdzakelijk niet om ons nog eens te laten inpeperen hoe ellendig en ontevredenstellend het menselijk bestaan soms kan zijn.
 
Volgens mij heeft Onze-Lieve-Heer evenmin moeite met een feest voor het oog. De beeltenis van Onze-Lieve-Vrouw is althans beeldschoon. Zolang men naast een mooie foto ook serieuze boodschappen en goede kwaliteiten heeft, is schoonheid zelfs een middel om het leven te bezingen.
 
Lelijkheid is geen garantie voor ernst; aantrekkelijkheid is geen keurmerk voor ledigheid. Sterker nog, als wij sowieso niet kunnen voorspellen of de inhoud ons zal bevallen, is een leuke buitenkant geen slechte zaak – het oog heeft er alvast wat aan gehad.
 
Ik zeg niet dat mijn werken serieuze boodschappen of goede kwaliteiten hebben, maar ik streef er wel met mijn hart, ziel en zaligheid naar. Heb je waardevol advies voor mij hoe ik de kwaliteit van mijn blog kan verbeteren los van wel of geen foto gebruiken?
 
Tenslotte wil ik je hartelijk danken voor je eerlijke mening. Ik heb liever dat mensen mij recht in het gezicht zeggen wat ze van mijn werken vinden dan achter mijn rug om fluisteren in de trant van daar heb de rare pisang weer!
 
Lieve en dankbare groet,
Lulu
Fotograaf: Ye Huang