Levensdroom of trend volgen?

In het Chinees is er een uitdrukking: ‘shunqi ziran’ – meegaan met de stroom van het leven.
 
Betekent het hetzelfde als ’trendlopen’?
 
Mijns inziens niet. Het eerste doe je door je gevoel te volgen en het tweede doe je door je ogen te volgen – bestaat zelfs een daarmee verwant woord: ’trendwatcher’.
 
Gevoel en oog
 
Je gevoel is gebaseerd op je waarnemingen via elke cel van je lichaam. Je ogen maken daar deel van uit. Volg je je ogen, dan negeer je de observaties van de rest van je lichaam, die misschien minder expliciet zijn maar even cruciaal.
 
Contact met je gevoel
 
Hoe ga je met de stroom van het leven mee? Kom in contact met je lichaam. Voel je hart in je boezem en in je buik kloppen. ‘Ik weet het zeker’ luidt in het Chinees: ‘xinzhi duming’ – ‘Zowel mijn hart als mijn buik hebben het door.’
 
Idee en gevoel
 
Trendlopen is het idee van een ander volgen. Zo ga je je eigen idee, laat staan je gevoel voorbij.
 
Feit en nieuws
 
Wat is dan trendwatching? Onder het mom ervan schept men kunstmatige golven. Als je een ‘feit’ op de frontpagina van alle kranten en bladen ziet en in elk radio- en TV-programma hoort, neem je aan dat het waar is. Is dat ‘feit’ soms uit de duim gezogen? Dat weer niet. Maar door het mateloos uit te vergroten en uit zijn verband te trekken, kunnen andere feiten dat ene ‘feit’ niet nuanceren. Hierdoor werkt dat ene ‘feit’ misleidend. Een trendwatcher is in wezen een trendmaker. Een nieuwsverslaggever is vaak een nieuwsmaker.
 
Trend en profijt
 
Waarom maakt men een trend? Wie de normen van de toekomst bepaalt, heeft tien van de tien keer voorbereidingen getroffen om een leidende rol in de toekomst te spelen. Volg je zijn trend, kom je terecht in zijn maalstroom. Wie het meest profijt krijgt, laat zich raden.
 
Gevoel als je kompas
 
Wat is de oplossing? Volg je gevoel in plaats van je ogen. Het leven geeft ons allen gelijke kansen. Trendmakers zouden zich niet zoveel werk op zijn hals halen door een trend te maken als ze gelijke kansen krijgen als trendvolgers. Waarom zouden ze?
 
Foto: Ik heb een zwart-en-witfoto gemaakt om mijn huidige gemoedstoestand uit te drukken. Kopzorgen om mijn werk. Mijn enige redding momenteel is te proberen mooie artikelen voor mijn lezers te schrijven. Vandaar deze blog.
 
Fotograaf: Ester Gebuis