Lulu Wang vindt het Nederlands klimaat je van het: passages uit Nederland, wo ai ni (NL) /Regenland, wo ai ni (BE)

Schrijfster Lulu Wang.(Den Haag 10-08-10)Foto:Frank Jansen

Hieronder is een stukje over het eerste weekend dat een Chinese in Nederland beleefde. Uit Nederland, wo ai ni (NL) / Regenland, wo ai ni (BE)

Nu iedereen klaagt over het natte weer, geniet je extra van Lulu’s liefde voor het Nederlands klimaat!

Het weer

De eerste keer dat ik van het bestaan van Nederland hoorde was toen ik in het vierde jaar op de Universiteit van Peking zat. Daar studeerde ik de Engelse taal en Britse en Amerikaanse letterkunde. Een medestudente die op het onderste deel van ons stapelbed sliep, zei op een avond tussen neus en lippen door dat er een land in Europa was – de naam verried het: de Lage Landen – dat beneden de zeespiegel lag. Joh, dacht ik, dan moesten die lui goed kunnen zwemmen.

De tweede keer dat ik iets over Nederland hoorde was toen mijn moeder mij vanuit Amsterdam belde, direct na mijn aanstelling als docente Engels aan de universiteit waar ik net was afgestudeerd. Ze bezocht op dat moment het IISG en de UvA, op zoek naar archieven over een van de grondleggers van de Chinese Communistische Partij. Henk Sneevliet heette hij, een humanist uit Zwolle. Qiangwei, zei moeder tegen mij over de telefoon, het weer in Nederland was ideaal. Het was hartje zomer maar het regende, dagen achter elkaar. En de temperatuur?, pronkte ze verder met anderlands veren, nauwelijks 20 graden Celsius. Paradijs op aarde bestond dus echt!, realiseerde ik me. Beijing voelde aan als een gratis sauna. Volgens de TV telde onze sauna 36 graden, maar volgens de thermometer 38,5 graden. Als het vocht nou in een regenbui zou overgaan, was het nog tot daar aan toe. Maar nee, het kleefde de hele tijd als een natte blouse aan mijn lijf, en ik hapte als een gestrande vis naar adembare lucht.

———-

1。Nederland, wo ai ni

screen320x480

Klik hier om het boek te bestellen.
Je kunt kiezen tussen:
NL versie Nederland, wo ai ni
– BE versie Regenland, wo ai ni

 • Een uitgebreide multimedia en interactieve book app, €7,99
 • Apple versie Nederland/Regenland, wo ai ni
  Android versie Nederland/Regenland, wo ai ni

 • Papieren boek, €12,50 euro
 • (Lulu zal het boek voor je signeren en voorzien van een persoonlijke boodschap)
  – NL versie Nederland, wo ai ni
  – BE versie Regenland, wo ai ni

  2。algemeen verkoop

  屏幕快照 2013-04-11 10.01.46 PM

  Klik op het plaatje en bestel >>> >> Lulu’s boeken als book app en ebook vanaf 1,89 euro en Lulu’s papieren boeken vanaf 5,95 euro