Met schrijven viert Lulu Wang haar verjaardag het liefst en gelukkigst!

Lieve penvrienden en lezers,

Vanochtend ben ik weer om 5 uur opgestaan om te schrijven. Eerst aan mijn column voor Shijie Zhishi (World Affairs. 150 000 ex. per 2 weken), want de hoofdredacteur stuurde mijn gisterennacht een WechatberichtL:waar blijft de column? En dan werk ik aan mijn column voor Shijie Bolan (World View, 670 000 ex. per 2 weken), anders krijg ik ook een Wechatbericht van de hoofdredacteur daarvan.

Daarna schrijf ik mijn dagelijkse portie roman in het Chinees Dingen die voorbij gaan en de moeite waard om te onthouden. In het einde van de namiddagdag heb ik dan alle rust en aandacht om tot 21 uur te werken aan de Nederlandse roman Overspelen. Om 21 uur ga ik joggen en mediteren in de frisse lucht.

Misschien symbolisch, is mijn verjaardag, zoals de rest van de 365 dagen van het jaar, een werkdag.

Mijn man heeft mij een mooi Mariabeeldje gegeven als verjaardagscadeau. Dit ontroerde mij. Ik ben vaak voor mijn werk onderweg, binnen- en buitenland en hij wil dat ik me niet alleen voel, en dat Moeder Maria, oftewel het Leven, mij altijd vergezelt en zegent.

Als ik terugblik op mijn afgelopen 52 levensjaar, zie ik veel fouten die ik heb gemaakt, maar ik heb van kinds af aan hard gewerkt. Soms vraag ik me af of ik niet verkeerd bezig ben. Want er zijn mensen die minder hard werken en het beter hebben. Maar ik weet dat beproeving nodig is om het beste uit onszelf te halen en hoe meer beproeving, hoe mooier de vrucht van ons werk zal worden. Dat is de zin van beproeving.

Het leven is een wonder, want alleen als wij leven kunnen wij het zoete en het bittere van het leven beproeven. Hoe bitter onze eerste hap is, hoe meer zullen wij het zoete dat wij later beproeven waarderen.

Tenslotte dank ik jullie, mijn lieve penvrienden en lezers, voor onze hartverwarmende vriendschap. Jullie zijn het zoete in mijn leven.

Nu ga ik met mijn man ontbijten. Eerst beslag maken en dan pannenkoeken bakken. Die eten mijn man en ik met gestampte muisjes. Ons verjaardagsontbijt. Ik zal aan jullie denken!

Liefs en dank
Lulu
Foto’a:
– Lulu omhelst een van mijn lieve lezers/penvrienden
– Lulu dankt haar lieve lezers en deelnemers van haar lezing
– Lulu in het klein