Recensie in Maastricht Dichtbij over de korte film ‘Special Offer’ van Jimmy Tai, gebaseerd op Lulu’w nieuwe Book App Nederland, wo ai ni – ‘[speelfilm] De onbeschrijflijke wreedheid van de kinderkopjes van Maastricht’

10 Jun 2012 |
 
Maarten van Laa…, Dichtbij redacteur
 
Een scène uit de korte speelfilm ‘Special Offer’.
 
Klik hier om de film te bekijken.
 
Foto Jimmy Tai
 
MAASTRICHT – Op hoge hakken lopen in Maastricht, zonder tussen twee kinderkopjes te blijven hangen of je hak – of zelfs je hele schoen – te verliezen. Het is voor de doorsnee vrouw al een hele opgave, laat staan voor een jonge charmante Chinese, die niet of nauwelijks gewend is in Maastricht te lopen. We werden er nog eens even aan herinnerd bij het zien van de korte film ‘Special Offer’, die vandaag in première is gegaan. De film, geregisseerd door Jimmy Tai, is gemaakt in samenwerking met Lulu Wang voor haar nieuwste boek ‘Nederland, wo ai ni’. ‘Special Offer’ is gisteren samen met de humoristische novelle verschenen als Book App. De film is vanaf vandaag ook te zien op YouTube.
 
De deelverfilming van het boek gaat over de Chinese Qiangwei, die in de jaren ‘80 naar Nederland emigreert. Ze komt er achter dat op hoge hakken lopen door de straten van Maastricht een uitdaging is. Een oplossing lijkt in zicht, maar in de praktijk gaat het net even iets anders. Of het verhaal autobiografisch is, wordt niet direct duidelijk. Feit is echter wel dat schrijfster Lulu Wang geruime tijd in Maastricht woonde.
 
De humoristische film – die ook medelijden met de treurig kijkende hoofdrolspeelster opwekt – duurt in totaal acht minuten. De rol van Qiangwei wordt vertolkt door Wan Ting Li, een 26-jarige Utrechtse die volgens regisseur Jimmy Tai een aanstormend komisch acteertalent is. ,,De cast en crew hebben een bijzonder weekend in Maastricht gehad met het verfilmen van dit verhaal en ik ben trots op het eindresultaat”, zegt Jimmy Tai. De tweede hoofdrol wordt gespeeld door Freerk Bos, bekend van diverse Nederlandse film, tv- en theaterproducties.
 
De film ‘Special Offer’ is in november 2011 opgenomen in de authentieke straten van Maastricht. De gehele cast en crew verbleven tijdens de opnames in Maastricht. ,,We hebben gefilmd in het oude hart van de stad. Het oorspronkelijke verhaal speelt zich hier af, en voor de verfilming was besloten om deze unieke plek dan ook volledig te benutten.”
 
Lokale bedrijven hebben de film gesponsord. Zo kon overnacht worden in het Eden Designhotel Maastricht, verzorgde restaurant La Chine de catering en was Streukens hoorwinkel de set voor een groot deel van de film. ,,Bijzonder is dat dit de originele plek en winkel is uit het verhaal van Lulu Wang. Dat na zo veel jaar de winkel nog bestaat en dat wij deze mochten gebruiken is erg speciaal’, aldus Tai.
 
Een preview screening van ‘Special Offer’ vond in april van dit jaar plaats tijdens het CinemAsia Film Festival in Amsterdam. De film zal op 12 juni te zien zijn op de Talentendag van de Chinese Radio en TV (CRTV) in Rotterdam. Tevens wordt de film ingeschreven voor aankomende (inter)nationale film festivals.
 
Jimmy Tai heeft als regisseur inmiddels vier korte films op zijn naam staan. Tevens is hij gewaardeerd regie-assistent bij diverse film- en televisie producties. Hij werkte eerder aan producties als ’t Schaep met de Vijf Pooten, S1ngle, New Kids en Sonny Boy.