Sima Sneevliet

sneevlietgeld72dpisneevliet

Een paar dagen geleden is mevrouw Sima Sneevliet overleden. Ze was de dochter van Henk Sneevliet, een Zwollenaar die in Nederland niet zo bekend is, maar wiens wassenbeeld staat in het nationale museum van de geschiedenis van de Chinese Communistische Partij. Hij behoorde tot een van het twintigtal voorvaderen van de partij die sinds 1949 eenvierde van de wereldbevolking leidt. En zijn hoofd staat op het Chinees geld. Buitenlanders die een dergelijk eer door China toegekend krijgen zijn op de vingers van een hand te tellen.

Sneevliet was een idealist en was gefuseerd door de nazi´s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sima was zijn dochter die hij samen met een Russin heeft gekregen.

Ik leerde Sima kennen via mijn moeder prof.Li, die een historicus is op het gebied van de moderne Chinese geschiedenis en die een biografe is van Henk Sneevliet. Sima was in mijn ogen een harttochtelijke en charmante vrouw. Net als velen uit de voormalige Sovjetunie die hierheen geimmigreerd zijn, heeft Sima veel van de wereld
en van het leven gezien en meegemaakt. Ik bewonder haar wilskracht en haar positieve instelling en wens haar vrede en vreugde toe daar achter de witte wolken.

In het paradijs zijn er geen politieke partijen die elkaar bestrijden. In de hemel is er geen oorlog. Daarboven mag iedereen reizen waar hij wil, zonder landgrenzen die hem tegenhouden. In de zevende hemel staat geen ideologisch geschil tussen mensen in.

Ik hoop dat Sima daar zo spoedig mogelijk van een familie reunie zal genieten. Met haar wijlen Russische moeder die haar Henk jarenlang heeft moeten missen, met haar wijlen Nederlandse vader die zijn dochter Sima niet heeft kunnen zien opgroeien en met haar wijlen halfbroers die ze door omstandigheden nauwelijks heeft gekend.

Het ga je goed, lieve Sima!

Liefs en dank,

Lulu Wang

Foto 1. Sneevliet op Chinees geld.
Foto 2. Sneevliet met zijn dochter Sima