Theo Benschop reageert op “Greetje en Lulu in gesprek (4) over Adam en Eva in China: Een draak van een mens”

Terug naar Hoofdpagina ‘Greetje en Lulu in gesprek’/Forum >>> >>

zhongqiu02

Theo reageerde op Vers stuk van de dag 4, Adam en Eva in China>>> >>

————————–
In de blog wordt door de inspirerende schrijfster m.i. op een heldere manier een eeuwenoude traditie over het voetlicht gebracht, namelijk het middels een symbolische drakendans het hoogste eerbetoon bewijzen aan de onschendbare keizer en andere absolute heersers, met de voor- en nadelen van dien, wat op zich door de eeuwen heen geen slechte zaak hoeft te zijn, want “het volk” van een land kan uiteraard beter een symbolische drakendans opvoeren dan elkaar in een soort lynchcultuur te gaan lynchen of met knuppels te lijf te gaan met de nadelen van dien.

Gezien het symbolische karakter van de dans en een collectiviteitsbesef is het uiteraard niet moeilijk om je in het grotendeels onder de zeespiegel gelegen kleine en toch niet nietige, maar door ingenieuze waterwerken en dijken e.d. bewaakte Nederland voor te stellen dat dit de loop der dingen betreft, zoals dit door de eeuwen heen in iedere windstreek of land van de wereld de loop der dingen betrof en betreft: er is in de pikorde altijd wel een koning, keizer, admiraal die al dan niet symbolisch boven in de hiërarchie van de loop der dingen staat, zodat het niet waarschijnlijk is dat dit “bij ons” ooit “een tikkeltje” anders is geweest.

Het is inderdaad een feit dat velen in de geschiedenis van de mensheid het een of andere “gevaar voor het volk” of “schurkenstaat” of “vijand van de wereldvrede” of “rood of geel gevaar” predicaat door de sterkste machthebbers opgeplakt kregen met alle gevolgen van warme en koude (koloniale) wereld- of burgeroorlogen van dien.

Ieder “volk” zal dan ook het beste weten wat hierbij haalbaar en niet haalbaar is: is de koning, keizer, admiraal bereid om een stapje terug te doen, en voortaan slechts symbolisch lintjes door te knippen, of geeft hij of zij bij het minste of geringste het commando om op “het volk” te schieten om de eenheid van “het volk” in stand te houden.

Het lijkt uitgesloten, even afkloppen, dat jij die tot op heden voor een dergelijk predicaat nog niet is genomineerd, genomineerd gaat worden (!)

Hoe dan ook, een prettige voortzetting van de dag toegewenst door en groeten van Theo

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99