VERS STUK VAN DE DAG 6: Oorzaak en gevolg vs zondvloed – Multimedia Book App/eBook/Boekfilmreeks/Dansvoorstelling ‘Adam en Eva in China’

  • Vorig stuk

 

3-3-2014 adam en eva ABC reeks

2. Hoofdstuk B(oot – Ark van Noach)

B

Oorzaak en gevolg vs zondvloed

颛顼alleen4

Gonggongs mislukte greep naar de macht veroorzaakte vloed en bedreigde het leven van hemzelf en van anderen. Anders dan beschreven in het Boek was er geen belichaming van een hogere macht die hem toesprak in de trant van je zult nooit meer rust hebben. Ga uit mijn ogen en kom nooit meer terug.

Oorzaak en gevolg
Wat Gonggong merkte was slechts het gevolg van zijn daad. Bestond er een erger oordeel dan dit? Hij kon de woorden van een hogere macht – stel dat hij erin zou geloven – in de wind slaan, maar hij kon de vloed niet keren.

Groepsverantwoordelijkheid
Gonggongs omgeving kon haar handen in onschuld wassen en een beschuldigende vinger naar hem uitsteken, maar ze kon de vloed evenmin ontvluchten. Zowel hij als zijn medemensen moesten de verantwoordelijkheid van elkaars daad dragen.

Oordeel-en strafvrij
Hoewel de vloed waarschijnlijk dezelfde omvang kende als omschreven in het Boek, en dezelfde schade aanrichtte, heette het in de Chinese mythe geen zondvloed. Omdat men dit niet als een oordeel van en straf voor Gonggong zag maar als een gevolg van zijn handeling. Als men het per se over oordeel en straf wilde hebben, dan was iedereen even fout als Gonggong geweest en moesten ze allen gestraft worden. Wederom groepsverantwoordelijkheid.
——————
U bevindt zich in:
2. Hoofdstuk B(oot – Ark van Noach)
B
>> Boot – Ark van Noach vs vloed bij de bron aanpakken
Ѽ Oorzaak en gevolg vs zondvloed
>> Uitverkorenen vs redding voor iedereen
>> Chinese emotiebeheersing vs Westerse stabiliteit

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99

Bekijk hieronder de Boekfilm voor Hoofdstuk 2 van Adam en Eva in China

Bekijk de Trailer van de Boekfilmreeks Adam en Eva in China

  • Ga naar het Forum en zie de reacties van je medelezers op dit stuk of laat je reacties achter in het commentvakje hieronder. Hartelijk dank! >>> >>

 

  • Volgend stuk

lulu pijl rechts