VERS STUK VAN DE DAG 8: Chinese emotiebeheersing vs Westerse stabiliteit – Multimedia Book App/eBook/Boekfilmreeks/Dansvoorstelling ‘Adam en Eva in China’

  • Vorig stuk

 

3-3-2014 adam en eva ABC reeks

2. Hoofdstuk B(oot – Ark van Noach)

B

Chinese emotiebeheersing vs Westerse stabiliteit

collectivisme1

Bij nader inzien was het niet Gonggongs strijd om de macht die vloedgolven ontketende, maar zijn woede. Had hij niet boos met zijn hoofd tegen de Berg Buzhou gebonkt, zou er geen haan naar gekraaid hebben.
Niet verdronken was altijd goed
Het verschil tussen mythe en werkelijkheid was veelal slechts tijd. Het verhaal dat Chinezen aan hun kinderen vertelden, legde het fundament voor hun cultuur. Trouwens, zouden Chinezen daarom emotieloos lijken? Ze waren gewaarschuwd door de woeste Gonggong en telden voor twee. En, geen wonder dat het wemelde van Chinezen. Ze waren niet massaal verdronken tijdens de vloed.
Vacuüm moreel besef

Dat er geen hogere macht was die oordeel of straf in de Chinese oren souffleerde had een minder wenselijke kant: een vacuüm van moreel besef. Dit zou door een ander denk- of geloofssysteem aangevuld moeten worden. Het Confucianisme, Taoïsme, Boeddhisme, Christendom en recentelijk politieke ideologieën wisselden met elkaar af in het moraliseren van het Chinese gedrag.
Instabiliteit van ideologie

Als men naar de Chinese geschiedenis keek, was een politieke ideologie, vergeleken met godsdienst, minder stabiel van invloed. Zodra een andere politieke macht met een nieuwe theorie de oude verving, viel men weer in een moreel vacuüm. Dit zette de sociale stabiliteit op losse schroeven.
Stabiliteit van godsdienst

Wat Chinezen vaak verbaasde, was dat sommige Europese wetten honderden jaren onveranderd bleven. Zou dit te maken hebben met de godsdienst in het Westen? Die, op enkele tussenpauzen na, eeuwenlang de Europese denkbeelden vorm gaf? Zou dit drastische sociale veranderingen, met invloed op de wetgeving, getemd hebben?
——————
U bevindt zich in:
2. Hoofdstuk B(oot – Ark van Noach)
B
>> Boot – Ark van Noach vs vloed bij de bron aanpakken
>> Oorzaak en gevolg vs zondvloed
>> Uitverkorenen vs redding voor iedereen
Ѽ Chinese emotiebeheersing vs Westerse stabiliteit

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99

Bekijk hieronder de Boekfilm voor Hoofdstuk 2 van Adam en Eva in China

Bekijk de Trailer van de Boekfilmreeks Adam en Eva in China

  • Ga naar het Forum en zie de reacties van je medelezers op dit stuk of laat je reacties achter in het commentvakje hieronder. Hartelijk dank! >>> >>

 

  • Volgend stuk

lulu pijl rechts