Welkom op Lulu’s lezing op Ubuntu Experience in Den Bosch, 10 oktober 2013

ubu

Eerste symposium Ubuntu Experience in Nederland

De waarde van ‘Ubuntu’ en Zuid-Afrika voor de Nederlandse samenleving

Op 10 oktober aanstaande organiseert Stichting Ubuntu Nederland in samenwerking met Uitgeverij Kloosterhof in de Brabanthallen in Den Bosch het eerste Nationale Symposium Ubuntu Experience. Belangrijkste gastspreker is de Zuid-Afrikaan Kevin Chaplin, oprichter van the South African Ubuntu Foundation en managing director van de Amy Biehl Foundation.

Hoe kunnen we, binnen ons eenheidsbesef, verschillend samenzijn? wat kunnen we wereldwijd van elkaar leren? en hoe kan ik als mens een volstrekt eigen bijdrage leveren aan de wereld, waar ik tegelijkertijd deel van ben? Het zijn enkele van de duurzame en fundamentele vraagstukken waar we voor staan. En waar vanuit de Afrikaanse ideologie van Ubuntu antwoord op gegeven kan worden. Die gedachte staat centraal op dit symposium.

Annette Man-Mul is oprichtster van Stichting Ubuntu Nederland, waar onder meer Stef Bos ambassadeur van is. Annette: “Onze westerse samenleving vraagt meer dan ooit om verbinding, draagkracht, saamhorigheid, verdraagzaamheid, ondernemerschap en duurzaamheid. Een wereldwijd eenheidsbesef en balans tussen People, Profit, Planet, Pleasure and Passion. Het (Zuid)-Afrikaanse diepgewortelde mensbesef Ubuntu, gedurende hun hele leven specifiek uitgedragen door Nelson Mandela en Desmond Tutu, heeft ons iets unieks en waardevols te brengen en te leren.”

Wat betekent het concept Ubuntu precies voor Annette? “Ubuntu gaat uit van duurzaamheid, gezamenlijkheid, verzoening en zingeving. Niet streven naar nog meer bezit en rijkdom, maar naar het verrichten van zinvolle activiteiten die een bijdrage leveren aan de maatschappij: Van bruto nationaal Product naar bruto nationaal Geluk. “

Het symposium Ubuntu Experience wil mensen in de eerste plaats een platform bieden. “Er wordt jou als manager, directeur, teamleider, regeringsfunctionaris, buurtorganisator, kortom: als mens die een zinvolle bijdrage wil leveren aan de wereld waar je tegelijkertijd deel van bent.” Annette noemt het symposium een ‘interactieve ontmoetingsplek’ die professionals uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de kunst, de politiek, de overheid en sociale instellingen bijeen brengt en die met elkaar in dialoog gaan over een weg naar ‘deelgeverschap’: de weg van ‘geven in plaats van nemen’.

Programma
Het programma gaat een stap verder dan bewustwording en dialoog. Het biedt concrete voorbeelden en tools om Ubuntu dagelijks toe te passen, in persoonlijk leiderschap, privé, in je bedrijf/organisatie en vruchtbare bijdrage aan onze samenleving! Alle inspirerende sprekers zullen laten zien wat, hoe en op grond van the principes van Ubuntu zij dit al dagelijks toepassen!

De Zuid-Afrikaan Kevin Chaplin neemt de toehoorders op persoonlijke en indrukwekkende wijze mee in de essentie van Ubuntu en wat wij in onze westerse wereld kunnen leren van de geschiedenis van regenboognatie Zuid-Afrika. Hij brengt verdieping aan in de grondhoudingsaspecten van het leiderschap van de huidige ‘personificaties’ van Ubuntu: Nelson Mandela en Desmond Tutu. Kevin laat ons ervaren hoe en waarom Reconciliation een stap verder gaat dan vergeving en de betekenis hiervan in zijn eigen leven en als managing director van de Amy Biehl Foundation.

De wereldberoemde Chinese schrijfster Lulu Wang neemt ons als ‘mens achter de schrijfster’ mee in haar eigen weg van wrok naar reconciliation. Hoe was en is het om als volstrekt vreemde, ontheemd van moedertaal en vaderland, in Nederland aan te komen? Nederland, wo ai ni, maar….om elkaar te ontmoeten moet je van twee kanten komen!

Als derde keynotespeaker en young global leader weet Dennis Karpes dat alles samenhangt en in feite de weerspiegeling is van hetzelfde. Ubuntu! Aan de hand van inspirerende praktijk voorbeelden laat hij zien wie hij is. Een verbindende wereldleraar gecommitteerd om alles wat hij in zich heeft, zijn energie en zijn ideeën, zijn overtuiging en zijn netwerk, te geven aan de wereld, voor een betere wereld. Dennis presenteert binnen die context drie van zijn projecten:
– hoe en waarom hij het sustainable jeansmerk Kuyichi in de markt zette;
– hoe hij met Dance4Life in korte tijd de wereld veroverde;
– hoe hij nu met Naga Foundation (board member Desmond Tutu!) de wereld wil inspireren om Centraal Afrika te vergroenen, en zo het water-, voedsel-, energie- en klimaatprobleem op te lossen.

Epos
In het middagprogramma van het symposium zullen alle onlosmakelijk met elkaar verbonden vier domeinen van Ubuntu via sessies worden belicht: Existentieel, Privé, Organisatie en Samenleving

E

Adriaan Hoogendijk

Het Ubuntu-niveau in onszelf

P

Willem Glaudemans

Vergeving, een weg van wond naar wonder

O

Annewiek Reijmer

Sociocratische besluitvorming en Ubuntu

Johan Verhagen

“Verbinden” in de praktijk brengen

Leontine van Hooft

De kracht van Afrikaans denken

Dick de Groot

De roep om uBuntu leiderschap

S

George Weiss

Using media to empower people

Rene Clarijs

De Ubuntu-wortels van de Nederlandse polder

De dag zal spetterend en actief worden afgesloten door Prof. Ben Fletcher and Prof. Karen Pine: Do Ubuntu! Make it happen with Do Something Different (DSD ®)! Singer-songwriter Pete Morton, zorgt voor ‘die hoendervel’ met zijn muzikale omlijsting.

Toegangsprijzen (exclusief BTW).
Abonnees*: € 215,00
Niet-abonnees: € 235,00
*Abonnees op Tijdschrift voor Coaching, LoopbaanVisie, Counselling Magazine en TvOO

Meer informatie over het bijzondere event vind je op www.ubuntu-experience.nl. Aanmelden kan via http://www.ubuntu-experience.nl/nl/aanmelden

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor meer bijzondere events met een Zuid-Afrikaans tintje in Nederland. Ook via Facebook, Twitter en natuurlijk middels onze maandelijkse gratis nieuwsbrief.

11 0 5inShare6