Zeer vermakelijk boek: reactie op Nederwonderland, Lulu Wangs 15e boek

J.schreef op 20 mei 2018,

Nog voordat ik één letter heb gelezen valt mij de bijzondere buitenkant van het boek op. De degelijke satijnen kaft, de solide bindwijze en hoge kwaliteit van het zware papier dat is gebruikt. Duidelijk een boek om vaker dan één keer te lezen.

En geloof me, dat wil je ook. Voor mij gaat ‘Nederwonderland’ verder waar ‘Nederland, wo ai ni’ ophoudt. Waar ‘Nederland wo ai ni’ een bijzonder grappige kijk geeft op Nederland gezien door chinese ogen, is dit boek qua humor wat minder uitgesproken en gaat het dieper op de eigenschappen van ons volkje in.

Ik vond het boek zeer vermakelijk; ik moest voortdurend glimlachen om de rake verbanden die Lulu legt en de subtiele boodschap die – voor mij tenminste – in het boek schuilt. Maar ook van de mooie tekeningen waarmee het boek meer dan rijkelijk is gelardeerd, heb ik genoten.

Nederland is een volk dat best wel van klagen houdt. Ook al hebben we het nog zo goed: we vinden altijd wel iets dat niet deugt in ons kikkerlandje.
Maar na het lezen van dit boek word je toch gedwongen tot enige zelfreflectie: “kijk eens hoe er om ons heen naar ons land gekeken wordt; de grote rijkdom die we hebben. Waarom zien wij die niet meer, en lijken we soms alleen maar oog te hebben voor het misschien nóg groenere gras om ons heen?”

Voor mij staat in dit boek dan ook als een watermerk tussen de regels door: “wees toch tevreden met wat je hebt want dat is heel wat meer dan je denkt!”

 

Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>