Artikel over First concert China has Talent in Holland, door Mark de Koning, VNC

podiumzijmetxiao

Op zaterdag 28 juni bood het Theater aan het Spui plaats aan het eerste optreden van Chinees talent in Nederland. Op initiatief van mevrouw Seegers-Chien van de Stichting Chinese Cultuur Nederland en met belangrijke financiële steun van de oprichter van het onlangs geopende centrum voor Chinese cultuur Viming, meneer Shuai Wang, was dit het eerste concert door Chinees talent van eigen bodem.

Xiao Wang, bekend van zijn optreden in Holland’s got talent en waarvan Gordon dacht dat hij alleen menukaarten van de plaatselijke afhaalchinees kon oplezen, was hoofdact en zong de sterren van hemel. Met evenveel souplesse en virtuositeit zong hij een lied van Schubert, een aria, het themalied van “The Lion King” en een schitterend lied van Andrea Bocelli. Zijn grote klasse werd op pop-gebied geëvenaard door Chaofan Xu en Lico. Het duet over een liefde die zijn houdbaarheidsdatum had bereikt maar waar de geliefden maar geen punt achter konden zetten liet het publiek een paar seconden stil zijn voordat het uitbarstte in daverend applaus.

Het succes van de avond werd voor een groot deel ook gedragen door de boeiende presentatie van Lulu Wang. Zij liet de zaal kennis maken met wondermooie aspecten van de Chinese cultuur. Wist u bijvoorbeeld, dat de Chinese Romeo en Julia na hun dood terugkwamen als vlinders en elk voorjaar dartelend boven hun eigen graf te vinden zijn? Als u in de lente al die wonderlijke insecten ziet, zei Lulu aan het einde van de avond, dan hoop ik dat u terug zult denken aan deze mooie voorstelling.

Als het aan meneer Wang van Viming ligt dan is dit concert het eerste in een lange reeks van Chinese culturele evenementen. De succesvolle jonge zakenman vertelde in een interview met Lulu Wang op het podium dat terwijl iedereen bezig is geld te verdienen, hij het juist belangrijk vind om in het blauwe water van de cultuur te investeren. Dat levert weliswaar niet direct geld op, maar op termijn zal iedereen er zich rijker door voelen. Want waar Chinezen en Nederlanders samen leuke dingen doen en genieten van cultuur, daar zullen rijke vriendschappen opbloeien.

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99