Chinablog Lulu Wang, Dag 2 vervolg, Nationale bibliotheek te Beijing

Met de leidinggevende van de bieb heb ik gepraat over verschillende zaken, o.a. de digitalisering en zijn invloed op het papieren boek. De bieb organiseert jaarlijks een Wenjing Boekenprijs om het lezen van het papieren boek te stimuleren, deels met gewenst gevolg, denk ik. Aangezien dat China zowat 100 keer meer mensen telt, zelfs als maar een klein deel leest, zijn de absolute aantallen enorm.
 
Na het gesprek leidde hij mij rond in het nieuwe gedeelte van de bieb. De leeszalen bestaan uit een gigantische koker. Daaromheen zijn leestafels. Rangschikt als de stralen van de zon. De zon zelf scheen dwars door de vier of zes etages/leeszalen rondom de koker, per verdieping hemelshoog. Ik bevond me als het ware in de stralingsgordel van Moeder de Zon.
 
Het gebouw is ontworpen door een Duitse architect. Lof voor de brein achter de design en voor de bieb die dit architonische idee een feit heeft gemaakt.