VERS STUK VAN DE DAG 14: Mens en dier op gelijke voet vs mensenheerschappij – Multimedia Book App/eBook/Boekfilmreeks/Dansvoorstelling ‘Adam en Eva in China’

 • Vorig stuk

 •  

  3-3-2014 adam en eva ABC reeks

  4. Hoofdstuk D(ieren en mensen)

  D
  Dieren en mensen
  1 – Relatie tussen mens en dier

  Mens en dier op gelijke voet vs mensenheerschappij

  drakendans3

   Zoals dat verhaal liet zien, vroegen Chinezen zich sinds duizenden jaren af hoe ze het best met dieren konden omgaan. Ze probeerden zo min mogelijk dieren te eten en hun huid te gebruiken en trachtten andere manieren te vinden om in hun levensonderhoud te voorzien. Geen wonder dat ze zesduizend jaar geleden al zijden kleren in plaats van dierenhuiden gingen dragen.

   Met dieren en planten samenleven
   Dat het paard het meisje kwalijk nam dat ze zich niet aan haar woord hield en dat het meisje van een mens in een rups veranderde, gaf aan dat Chinezen geen duidelijke grens trokken tussen dieren, planten en henzelf. In de strijd om te overleven in de armen van Moeder Natuur, zagen ze dieren en planten eerder als leden van hun familie of van een andere familie – hun concurrenten – dan als hun onderdanen.
   Over dieren en planten heersen
   Anders dan het Boek ons leerde, was er in die mythe geen hogere macht die enerzijds de mens het mandaat schonk om over dieren en planten te heersen, inclusief ze op te eten en te gebruiken, en die anderzijds de mens morele verplichtingen oplegde ten opzichte van dieren en planten. In de ogen van Chinezen stond de mens boven noch onder het dier.
   ——————
   U bevindt zich in:
   4 . Hoofdstuk D(ieren en mensen)1. Relatie tussen mens en dier
   D
   >> Paard als aanbidder
   >> Meisje als zijderups
   Ѽ Mens en dier op gelijke voet vs mens boven dier
   >> Chinese eigen verantwoordelijkheid vs Westerse morele verplichting

   3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download of koopPapieren boek of Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99

   Bekijk hieronder de Boekfilm voor Hoofdstuk 4 van Adam en Eva in China

   Bekijk de Trailer van de Boekfilmreeks Adam en Eva in China

   • Ga naar het Forum en zie de reacties van je medelezers op dit stuk of laat je reacties achter in het commentvakje hieronder. Hartelijk dank! >>> >>

    

   lulu pijl rechts