VERS STUK VAN DE DAG 15: Chinese eigen verantwoordelijkheid vs Westerse morele verplichting – Multimedia Book App/eBook/Boekfilmreeks/Dansvoorstelling ‘Adam en Eva in China’

  • Vorig stuk

 

3-3-2014 adam en eva ABC reeks

4. Hoofdstuk D(ieren en mensen)

D
Dieren en mensen
1 – Relatie tussen mens en dier

Chinese eigen verantwoordelijkheid vs Westerse morele verplichting

盘瓠9

Rechten en plichten waren twee zijden van dezelfde medaille. Aangezien Chinezen zich niet hoger of lager achtten dan dieren en planten, voelden ze zich evenmin meer verantwoordelijk dan dieren en planten voor het welzijn van hun gezamenlijke Moeder Natuur.
Verantwoordelijk
Chinezen geloofden eerder in de wet van oorzaak en gevolg, zoals de mythe schetste. Dat ze drie keer nadachten voordat ze dieren of planten gingen uitbuiten of mishandelen, kwam eerder doordat ze bang waren voor nare consequenties van hun daad (het meisje hield zich niet aan haar belofte en het paard werd kwaad) dan doordat ze de ge- en verboden in het Boek, dat ze trouwens niet kenden, gehoorzaamden.

Moreel verplicht
De Chinese denkwijze legde de verantwoordelijkheid bij de mens, terwijl volgers van het Boek het laatste oordeel aan een hogere macht overlieten. Op zich niets aan de hand, maar het punt was alleen: zodra men zich van de godsdienst bevrijdde, bleef er weinig van zijn waardesysteem over dat hem remde. Dit kon leiden tot excessen (hedonisme), roofbouw (broeikaseffect), kortstondige bevrediging (drugsgebruik) en langdurige teleurstelling en depressie.

Vrij en down
Was het een toeval dat, naarmate men hier in groten getale afscheid van de godsdienst nam en zich vrijer dan ooit tevoren voelde, antidepressiva als zoete broodjes over de toonbank gingen? Een econoom en bioloog die ik een paar jaar geleden in Utrecht ontmoette vertelde me toch een verhaal. Het grondwater van ’s werelds bekendste hoofdstad – het symbool van vrijheid – was zo verzadigd met resten van antidepressiva-preparaten dat de dokters in de stad kinderen afraadden water uit de kraan te drinken.
——————
U bevindt zich in:
4 . Hoofdstuk D(ieren en mensen)1. Relatie tussen mens en dier
D
>> Paard als aanbidder
>>Meisje als zijderups
>> Mens en dier op gelijke voet vs mens boven dier
Ѽ Chinese eigen verantwoordelijkheid vs Westerse morele verplichting

3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99

Bekijk hieronder de Boekfilm voor Hoofdstuk 4 van Adam en Eva in China

Bekijk de Trailer van de Boekfilmreeks Adam en Eva in China

  • Ga naar het Forum en zie de reacties van je medelezers op dit stuk of laat je reacties achter in het commentvakje hieronder. Hartelijk dank! >>> >>

 

lulu pijl rechts