Vrouwelijkheid in de Chinese mythologie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volgens de Chinese mythologie heeft de man Pangu de hemel en aarde geschapen. Daarna voerden mannen oorlog met elkaar. Een van hen werd zo woedend dat hij met zijn hoofd tegen een hemelhoge berg bonkte en daardoor een gat in de hemel maakte. De hemel ging lekken en het regende met pijpenstelen, dag en nacht, weken achter elkaar. Een soort zondevloed, denk ik. Toen kwam een vrouw die Nuwa heette. Ze bakte met aarde vijfkleurige bakstenen en maakte het gat in de hemel dicht.

De man schiep de hemel en de aarde en de vrouw maakte met bakstenen van aarde een gat in de hemel dicht. De man creeerde en de vrouw repareerde. Zonder de een kan de ander niet verder.

Zo hebben mannen en vrouwen elkaar nodig en zo hebben wij elkaar nodig.

Mij is door een paar vrienden verteld dat ik te vrouwelijke kleren draag, maar ik ben een vrouw. Moet ik soms mannenkleren dragen? Ik hoef geen hemel en aarde te scheppen als Pangu het deed, noch oorlog met mannen te voeren of uit woede met mijn hoofd tegen een berg te bonken. Ik kan me prima vinden in Nuwa’s taak: met vijfkleurige bakstenen een gat in de hemel te dichten.

Liefs,

Lulu Wang
PS. Voor wie die met een lichte koffer op vakantie wil en voor wie die voor weinig veel leesplezier wil hebben: alle tien Book Apps van Lulu voor maar 2,99 euro per boek. Zolang de zomer duurt. Klik hier

Foto: Roger Voorn