Waarom is Nederwonderland opgedragen aan wijlen prof. Frida Balk-Smit-Duyzentkunst? deel 3 van Lulu Wangs toespraak op de mediapresentatie Lulu Wangs vijftiende boek Nederwonderland op 1 mei 2018 in het Lulu Theehuis te Den Haag

Ik zou ook graag een exemplaar van Nederwonderland willen schenken aan de heer drs. Ton Balk, echtgenoot van wijlen mevrouw prof. Frida Balk.

Ik heb Prof. Balk alleen maar een keer lang gesproken. Maar ze heeft de koers van mijn schrijverschap veranderd. Ze was net een kapitein die een schip dat het onderspit dreigde te delven kwam redden. Ik was weliswaar een bestsellerauteur en een zogenaamde bekende Nederlander, maar ik kreeg vernietigende kritiek van sommige critici en ik wist me geen raad. Toen leerde prof. Balk kennen. Ze trok zich niets van mijn sterstatus en keek puur en alleen naar mijn tekst. Nuchter en genadeloos wees ze mij mijn zere punten aan. Ze zei tegen mij, Lulu, je boeken kloppen niet helemaal. Het taalgebruik en de inhoud passen niet bij elkaar. Je kunt beter eerst leren korte verhaaltjes te schrijven. Zo oefen je je taal. Ik schrok. Er zijn meer dan een miljoen exemplaren van mijn boeken verkocht en ze zei dat mijn boeken niet klopten?

Na een tijd begreep ik prof. Balk. Zoals u ziet, ik heb sinds 2010 geen romans geschreven, alleen korte verhalen, die ik tot een novelle of een boekje heb geregen.

Meneer Balk, prof. Balk is een echte Nederlandse, nuchter en warmhartig, direct en eerlijk. Als ik in een literaire impasse kom, praat ik in mijn hart met prof. Balk. Dan wijst ze mij de weg. Ze leeft in mijn hart. Zo heb ik nog meer prachtNederlanders leren kennen, die mij helpen groeien en bloeien.

Links, een dochter van wijlen prof. Balk.

Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>