‘Boeddha ziet het goede en het kwade en gaat zijn eigen weg’. Wat versta ik eronder?

小DSCF0458

‘Boeddha ziet het goede en het kwade en gaat zijn eigen weg’. Wat versta ik eronder?

In het Nederlands is een gezegde: ‘De ogen van de meester maken het paard vet’. Al moedigt Boeddha het goede niet explicitiet aan, het feit dat hij het opmerkt, is er voldoende steun aan. Al stelt Boeddha het kwade niet aan de kaak, dat hij het in de gaten heeft, oefent er genoeg druk op.

Hoe vaak zien wij niet dat een moordenaar zijn schuld in alle toonaarden ontkent totdat een rechercheur zijn motief en werkwijze uit de doeken doet? De mens lijkt op een struisvogel. Zolang hij denkt dat niemand ontdekt wat hij uitspookt, meent hij dat ermee door kan gaan. Daarom betekent het ontdekken van een wandaad er genoeg remming op.

Desondanks laat Boeddha het aan de betrokken persoon over om door te gaan met het goede danwel het kwade of niet. Prijst Boeddha de mens aan, bestaat de kans dat de persoon naast zijn schoenen gaat lopen. Immers, bijna elk goed ideaal leidt op den duur tot machtsstructuur. Bekritiseert Boeddha de mens voor zijn wangedrag, loopt hij het risico dat de persoon zijn tekortkoming nog niet kan inzien en haar daarom verdoezelt, waardoor hij naast fout zijn hypocriet wordt.

Volgens mij wil de spreuk zeggen dat wij hier op aard zijn om onszelf te ontwikkelen en niet om anderen te veranderen.

Foto: Xiaoling Huang, kunstenaar en fotograaf


3-3-2014 adam en eva ABC reeks<<< << Koop het papieren boek of download Book App/E-book Adam en Eva in China vanaf € 3,99