Hoe deze vrouw (Lulu Wang) mij heeft kunnen betoveren zonder mij te betoveren: column in Botlek, 4 april 2019

Bron >>> >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Column Eigen Wijs: Huib, Lulu Wang en ik di 2 apr 2019, 16:15

 

Deze week is het precies 8 jaar geleden dat ik in één week tijd zowel een dierbaar iemand ben verloren als heb gevonden. Op 4 april 2011 overleed mijn boezemvriend Huib Klop en op 30 maart van dat jaar ontmoette ik de van origine Chinese schrijfster Lulu Wang. De beroemde en succesvolle schrijfster van o.a. het ‘Lelietheater’ was die avond te gast in de talkshow ‘Ram Horna’ welke door Hans Sibirani werd gepresenteerd in de kleine theaterzaal bovenin het Groot Handelsgebouw met mij naast hem als zijn vaste medepresentator. Het publiek was volledig in de ban van de vrouw die zowel met haar verschijning als met haar woorden bijzonder veel indruk maakte, maar niet op mij. Ik kende haar alleen van het boek ‘Heldere Maan’ wat op het nachtkastje van mijn vrouw lag maar zelf niet had gelezen. De handtekeningensessie na afloop duurde zo lang dat de laatste trein naar haar woonplaats Den Haag reeds was vertrokken. Als goed gastheer bood ik aan haar naar huis te brengen. Onderweg legde zij haar linkerhand op mijn rechterdijbeen waarna ik een soort van elektrische schok door mij heen voelde gaan. “Wat hebben jij en die Huib samen Joop?” vroeg ze mij nadat ik het terloops over mijn doodzieke vriend had gehad. “Zijn jullie homo’s?” Ik reageerde furieus en wilde haar op het Prins Clausplein uit de auto zetten. Maar ik gedroeg mij als een heer en zette haar voor de deur thuis af. “Ik ben nog niet klaar met jou” en ze weigerde de auto te verlaten. Ik moet meer dan een uur tegenaan haar gelegen hebben, schokkend, huilend. Nooit eerder en ook nooit meer daarna is een vrouw zo diep mijn ziel binnengedrongen. Lulu begreep wat het was om een vriend lief te hebben zonder dat er herenliefde aan te pas kwam. Ik begreep, zonder het te begrijpen, hoe deze vrouw mij heeft kunnen betoveren zonder mij te betoveren. We zijn nog steeds vrienden zonder de deur bij elkaar plat te lopen. 8 jaar geleden verloor ik mijn maatje die een beetje voortleeft in de gedaante van de kleine charmante schrijfster die artikelen over mij publiceert in een ‘klein’ Chinees krantje met een paar miljoen lezers.

 

Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>