Hoe ga je met je vijand om?

SAM_2749

De Boeddhistische leermeerster uit Amerika in mijn vorige blog gaf mijn goede vriendin een tweede tip:

Wens je vijand het allerbeste toe.

Zo bereik je twee doelen, vertelde de hij haar.

Een, als iemand je onrecht aandoet, geeft hij jou een kans om een beter mens te worden. Als je hem het beste toewenst, vergroot je je hart en ga je als mens vooruit.
Word je boos op hem, vergooi je de kans en blijf je op hetzelfde niveau als je vijand.

Twee, door je vijand het beste toe te wensen plaats je een bak met brandende houtskool boven zijn hoofd. Hij moet voorzichtig lopen en letten op elke beweging die hij maakt, anders valt de bak om en wordt hij door de vlammende houtskool verbrand.

Is deze gedachte niet een beetje wreed?, vroeg ik me af toen ik via die vriendin het advies van de leermeester te horen kreeg. Is het soms aardig om een ander kwaad te doen? De enige manier om die bak met brandende houtskool niet boven je hoofd te moeten dragen is niemand onheus te behandelen. Dat is volgens mij het derde en echte doel van je vijand het allerbeste toewensen. En tevens de essentie van de tip van de leermeester.

– Het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE) te koop zowel in Lulu´s geautomatiseerde webshop als in alle Nederlandse en Vlaamse boekhandels.

– Als u het boek in Lulu´s webshop koopt, signeert Lulu niet alleen het boek voor jou maar ze schrijft erin ook een persoonlijke boodschap voor jou of voor degene aan wie je het boek cadeau doet(Collector´s item). ze zet in het boek een Chinese stempel, waarop staat: ´Als je tevreden bent, word je in één keer klaar!´

<<< << Bestel het papieren boek Nederland, wo ai ni (NL) en Regenland, wo ai ni (BE).

Download hier de Androidversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).

– eBooks en Windows 8 book apps van alle boeken van Lulu zijn volgen snel

Download hier de Appleversie van de book app Nederland, wo ai ni (€7,99).

– Binnenkort in Lulu´s webshop verkrijgbaar: eBooks en Windows 8 book apps van alle boeken van Lulu

Fotograaf: Steven Partiman.