Martin Oei speelt Beethovens ‘Vroege pastorale’ op 21 en 28 oktober 2012

Piano spelen vereist zitvlees en vlijt. Dat Chinese jongeren er goed in zijn, valt in dit licht bekeken te begrijpen. Maar dat Beethovens onvoltooide muziekstuk dankzij een Nederlandse jongen van Chinese afkomst (16 jaar) in zijn volle glorie de wereldpremiere ingaat, is volgens mij nieuw. Reden genoeg om onderstaande ingezonden bericht te posten.
 
Ik wens Martin veel succes en plezier in het realiseren van een onvoltooide droom van Beethoven!
 
Liefs en dank,
Lulu
 
Martin Oei heeft een bijzonder project: de Wereldpremière van Beethovens ‘Vroege pastorale’. Deze week komt zijn nieuwe CD uit met Beethovens ‘Vroege pastorale’ en de zelden gespeelde definitieve versie van Für Elise. Op 21 en 28 oktober 2012 kunnen jullie in het Concertgebouw (Amsterdam) en Vredenburg Leeuwenbergh (Utrecht) de Beethoven Wereldpremière tournee meemaken.
 
Jullie kunnen deze concerten met 25% korting bijwonen. Volwassenen betalen voor het concert op 21 oktober in Amsterdam € 22,35 i.p.v. € 29,80 en kinderen € 9,05 i.p.v. € 16,50. Bestellen kan via www.concertgebouw.nl of via 0900 6718345. (1,-p/g) Gebruik hiervoor couponcode EC121021PM.
Kaarten voor het concert op 28 oktober in Utrecht zijn € 18,40 i.p.v. € 24,50 voor volwassenen en € 6,40 i.p.v. € 12,50 voor kinderen. Bestellen kan via www.vredenburg.nl of 030 2314544. Gebruik hiervoor couponcode 2220.
Klik hier voor meer info: www.concertgebouw.nl, www.vredenburg.nl, www.martinoei.nl
 
Beethoven werkte in 1792 gedreven aan deze Fantasiesonate, die bijzonder modern was voor zijn tijd. Deze vrijwel voltooide Beethoven Fantasie lag eeuwen in de archieven. Cees Nieuwenhuizen heeft uiterst zorgvuldig de ontbrekende linkerhand partijen gereconstrueerd, maar geen maat aan het werk toegevoegd. Eerdere reconstructies van hem van onvoltooide Beethoven composities werden uitgevoerd door artiesten als Ronald Brautigam en Lisa Ferschtmann, dus het is een hele eer dat Nieuwenhuizen dit keer voor Martin Oei (16 jaar) koos voor de premièretournee.
 
De ‘Vroege pastorale’ duurt op de CD 23 minuten en is niet alleen musicologisch interessant, maar ook gewoon een bijzonder fraaie compositie van de jonge Beethoven. Martin is laureaat van o.m. het Christina Concours, Steinway Concours en Young Pianist Foundation.
 
Hans Haffmans interviewde Martin tijdens het Grachtenfestival over dit Beethoven project: