Viskom vervolg en Lodewijk de Veertiende

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De boeddhist in mijn vorige blog vertelde eens mijn goede vriendin dat gedachten even reeel zijn als daden. Als wij iemand niet mogen, zelfs als we niets tegen de persoon zeggen of doen, voelt hij het aan en hij zal ons evenmin aardig vinden.

Dit bevestigt de viskomtheorie van Hayward (zie mijn blog gisteren). Als wij leven in een viskom van een wereld, blijft alles wat wij denken en doen in de kom stromen – wederom een bevestiging van ‘Energie vergaat niet’. Met als gevolg dat wat wij denken of doen vroeg of laat bij ons terugkeert. Eerder vroeg dan laat, dankzij de moderne communicatie- en vervoersmiddelen. Als Lodewijk de Veertiende in ons digitale tijdperk zou leven, zou hij ‘Na mij de zondevloed’ niet hebben uitgesproken.

Ik heb het bij mezelf nagegaan. Het is mij inderdaad zelden gebeurd dat ik iemand een vervelende klier vond terwijl hij/zij mij kon luchten. Maar hoe zit het met amoureuze fantasieen? Als wij volharden in iemand in ons hart beminnen, zou hij/zij ons op den duur ook zien zitten? Als ik Hayward of de boeddhist ooit zou ontmoeten, zou ik het aan hem vragen.

Fotograaf: Roger Voorn.