Op hoop van zon, 4, Lulu Wang

Vanochtend stond ik op en keek uit het raam. De kastanjeboom in mijn achtertuin was eindelijk door de wind tot op het bot uitgekleed. Zijn zwarte romp stak af tegen de grijze lucht. Al die tijd had hij geprobeerd om desnoods het laatste blad, voor zijn edele delen, te behouden, maar nu hij desondanks teruggekeerd was naar zijn naaktgeboren staat, hief hij zijn hoofd moedig op. Zwijgzaam vertelde hij de wereld dat hij klaar was om zijn ware gedaante te laten zien en kleur te bekennen. Ik stak mijn hand uit het raam en voelde. Geen zuchtje wind.

Krassend dook een zwarte raaf neer en nam plaats op een tak. Roerloos zat hij daar, alsof hij aan de boom was vastgegroeid en altijd een onderdeel ervan was geweest. Zijn lage stemgeluid echter reisde verder, kerfde krassen op de halfdoorzichtige hemelkoepel en scheurde zodoende de oorverdovende najaarse stilte open. Ik stond voor het raam, eveneens roerloos, gefascineerd door de verstilde natuur en de solozang van de raaf.

Ik verzonk in gedachten. Als de zomer een kleurenfilm is, dan lijkt de herfst op een zwart-witte schets. Met slechts een paar pennenstrepen tekent Moeder Natuur haar nieuwe contouren nadat ze haar zomerjurk heeft uitgedaan. Als het voorjaar een lofzang aan fleur en geur is, dan brengt het najaar ode aan de kunst van het weglaten. Met haar gedaantewisseling laat Moeder Natuur ons zien en horen dat er tijd is om te hebben alsmede tijd om weg te laten.

Als ik mag kiezen, dan verkies ik de herfst. Een boom in rijke bloei is weliswaar een feest voor het oog, maar een boom kaalgeplukt is rijkdom pur sang, omdat hij heeft gebloeid en er nog staat. Dit kan niet gezegd worden van een verwelkte bloem, die allang verdwenen is onder de aarde. Een herfstboom heeft het gezien, gedaan en legt zich nu ter ruste.

Toegedekt door grijze wolken dommelde de kastanjeboom in mijn achtertuin weg. In slaap gewiegd door de warme tenorstem van een zwarte raaf droomt de boom van rood, blauw en geel, een kleurrijke herinnering aan de zomer die geduldig wacht op zijn wederopstanding in het voorjaar.

Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>