Waarom heeft de vrouw nog een man nodig? In de ogen van Yi Jing, 3, Lulu Wang

 

Nut

 

Vroeger had de vrouw een man nodig om zich voort te planten. Nu kan ze het dankzij kunstmatige inseminatie ook in haar eentje doen. Nadat de diepvriezer is uitgevonden, kan een man, mits gezond, een hele vrouwelijke goegemeente van bevruchtingsmateriaal voorzien. Vroeger had de vrouw de man nodig om op dieren te jagen en het land te bebouwen zodat ze haar handen vrij had om hun kinderen op te voeden. Nu met behulp van kinderopvang en overige voorzieningen kan de vrouw het als alleenstaande moeder prima redden. Vroeger had de vrouw een man nodig voor je weet wel. Nu de robot er is, kan de vrouw je-weet-wellen zonder enige bijwerking – men denke aan echtelijke verplichtingen en ruzies erover. Kortom, waar heeft de vrouw nog een man voor nodig?

 

 

Volgens de Yi Jing kan Yin (de vrouw) niet zonder Yang (de man), andersom evenmin. Door de wisselwerking tussen Yin en Yang ontstaat een dynamiek die het leven op gang houdt. Met andere woorden, de vrouw kan misschien zonder een man leven maar niet voortleven, andersom idem dito. Waarom eigenlijk?

 

 

Evolutie

 

Kijk maar naar de hond. Hij staat bekend als onze beste vriend. Er lopen ongeveer 900 miljoen honden in de wereld rond. Van de talloze diersoorten die sinds de oertijd leefden of nog steeds leven, is deze viervoeter misschien de meest succesvolle survivor. Neem dinosaurussen. Ze waren misschien ontzagwekkend, maar ze zijn door de natuur weggefilterd. Wat is het geheim van de hond?

 

De wolf was gedomesticeerd om allerlei klusjes voor ons te doen en is zoetjes aan een hond geworden. Van de vele taken die hij van ons moet verrichten is misschien gezelschap houden een van de meest voorkomende. Hij volgt ons altijd en overal, zonder te klagen of eisen te stellen. Zelfs een zwerver die door Jan en alleman is verlaten kan op zijn trouwe viervoeter rekenen. Zelfs als de baas zijn hond slaat, verdraagt de goeie lobbes het met een bovenmenselijke kracht. Wij hebben een hond maar voor de hond zijn wij zijn hele wereld. Dit klinkt cliché maar is een waarheid als een koe. Juist door zichzelf weg te cijferen en zich onvoorwaardelijk dienstbaar te stellen, maakt deze vachtige vriend zich voor ons onmisbaar. Een dier dat onmisbaar is, mag blijven leven.

 

 

Samen overleven

 

Wil de vrouw de tand des tijds overleven, moet ze voor een man onmisbaar blijven, andersom idem dito. Ze hoeft noch zichzelf als een hond weg te cijferen noch zich voor een man onvoorwaardelijk dienstbaar te stellen, maar ze kan het beter tot op zekere hoogte doen, anders kan ze niet met een man evolueren en zal ze vroeg of laat door de natuur weg worden geselecteerd. Dit geldt tevens voor de man.

 

 

Omdat de man en de vrouw elkaar nodig hebben om de dodendans van de evolutie te ontspringen, noemt Yi Jing Yin en Yang in één adem. Hiermee draag ik een laatste maal op een nietige wijze bij aan het vieren van de Boekenweek 2019, die een mannelijke auteur heeft gevraagd om over de moeder de vrouw te schrijven. De Boekenweek hoeft niet een vrouw te vragen om De vader de man te pennen, maar wil de Boekenweek de evolutie in de wereld der letteren overleven, kan hij misschien vaker dan hij gewend is vrouwen aan het woord laten, al voldoen hun werken niet aan de door hemzelf gestelde literaire normen?

 

 


Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>