Waarom schrijf ik ‘Op hoop van zon’? Lulu Wang


‘Op hoop van zon’

Velen snakken in de barre winter naar de zwoele zomer of de luisterrijke lente. Ik niet. Als ik in het voorjaar vogels liefdesliedjes hoor zingen en in de zomer bijen bloemen zie zoenen, voel ik me uitgesloten van hun amoureuze bedrijvigheid. Daar is zelfs een Chinees woord voor, shangchun – het voorjaarsverdriet. Daar gaat een roemrijke Duitse roman Het lijden van de jonge Werther over, mijns inziens. Vandaar dat ik winter geen slecht idee vind.

Bomen bloeien niet, vogels zingen niet, bijen hebben niemand om te zoenen. Lekker rustig. Ik hoef me niet uitgesloten te voelen van het levenslustige lenteleven dat nu onder de sneeuw ligt. Zo kan ik zwelgen in herinneringen aan vroeger, toen mijn leven ook bubbelde, borrelde en een beetje bruiste. Zo kan ik in alle rust een boek schrijven, voor allen, die net als ik, de zomer en de lente van hun leven gedenkend willen herbeleven.

Koop Nederwonderland of andere boeken van Lulu Wang >>> >>